Билети за палатата Алхамбра

Last Updated on 29 март 2023 by TT

Билети за палатата Алхамбра

Билети за палатата Алхамбра; На ограничен број посетители им е дозволено да влегуваат во палатата Алхамбра секој ден за да ја заштитат палатата од прекумерната влажност предизвикана од човекот. И покрај до 12.000 посетители дневно во екот на сезоната, во продажба се само 6600 билети. Повеќето билети се распродадени 3 месеци однапред. Поради оваа причина, ако не го резервирате вашиот билет однапред, можеби нема да можете да најдете билет за денот или времето што го сакате. Можете да ги проверите цените / достапноста на билетите и да ги резервирате овде, безбедно, исто така, за да не чекате на редот за билети. За ваша информација, ќе ви требаат две посебни билети за да го посетите целиот комплекс; еден за Алхамбра (Паласиос Назариес) + Алказаба (замокот) и Џенералифе (градините).

{%ALT_TEXT%}
Ред за билети во палатата Алхамбра

Колку чини влезната такса за палатата Алхамбра?

Треба да купите два различни билети за два различни делови од музејот на палатата Алхамбра. Доколку сакате, можете да посетите само еден од двата дела, но се препорачува да ги посетите двата дела. Официјалните продажни цени на билетарата за 2023 година се 25,09 € со вклучен аудио водич, за двата дела. Купете ги вашите билети за брз влез овде.

Билети за брза патека за палатата Алхамбра

{%ALT_TEXT%}
Насридски палати / Алхамбра

Работни денови и часови

Алхамбра е отворена секој ден во годината, освен на 25.12 и 01.01.

Дневни часови

Вечерните часови

  • 15 октомври – 31 март; Петок – Сабота 20:00 – 21:30 часот
  • 1 април – 14 октомври; Вторник – Сабота 22:00 – 23:30 часот
    Купете ги вашите билети за брз влез овде
{%ALT_TEXT%}
Палати на Алхамбра Насрид

Како да одите во Алхамбра од центарот на Гранада

Со јавен автобус;

Со одење;

Палатата Алхамбра е оддалечена 3 км од центарот на Гранада и патот е прилично стрмен по одредена точка. Ако сакате да стигнете таму со пешачење, подобро е да користите кратенка; tНајпријатната и најкратката препорачана рута е онаа од Плаза Нуева + улица Куеста де Гомерез.

Со такси

До влезот на палатата можете да пристигнете и со такси доколку веќе сте го добиле билетот во рака. Билетарниците се малку под (приближно 10 минути пеш) влезот во палатата.

entrance ticket for lion's court "patio de leones"
Лавовски суд

Зошто треба однапред да го купите влезниот билет?

Палатата Алхамбра има исклучително строги прописи за влез и посета. Овие прописи се неопходни за заштита на палатите од прекумерна топлина и влага. На пример, не е дозволено да има повеќе од 30 луѓе во иста партиција. Згора на тоа, бројот на посетители дневно е ограничен на вкупно 6.600 луѓе. Поради оваа причина, многу е важно да го добиете вашиот влезен билет однапред и дека мора да бидете подготвени на влезот во времето што ви е дадено.

Информации за палатата Алхамбра

Алхамбра е најфасцинантната историска палата и тврдина изградена од династијата Насрид која владеела со Гранада (Гирната) за време на последниот исламски период на Андалузија / Шпанија. Алхамбра е голем комплекс кој се состои од многу палати, кули, дворови и градини во Гранада/Андалусија. Палатата била изградена на рид во близина на центарот на градот Гранада. Палатата е во форма на „тврдина-палата“ која на шпански се нарекува „алказар“ или на арапски „ал-каср“. Изградбата на палатата Алхамбра која датира од 9 век била проширена со доградбите до 13 век и со уште некои доградби за време на христијанскиот период до денес. Но, најважните и највпечатливите делови биле изградени за време на династијата Насрид од 1200 до 1300 година.

Кое е значењето на Алхамбра?

Името на палатата „Алхамбра“ потекнува од арапскиот „Ал-Хамр“ што значи „црвено“. Ова име е дадено затоа што камењата што се користат во градбата се претвораат во црвена боја кога зградата е под сонцето, особено за време на зајдисонце. Палатата била ограбена двапати, еднаш од кастиланската војска во 1492 година и една од војската на Наполеон во 1812 година. Повеќето од зградите се зачувани во нивната првобитна состојба, иако комплексот имал долга и многу внимателна реставрација за да ја достигне сегашната состојба. Денес, палатата Алхамбра е на листата на светско наследство на УНЕСКО.

Во комплексот има многу палати изградени во различни периоди. Првата палата била изградена за време на династијата Зири (11 век), за време на еврејскиот везир од Гранада „Самуел Ха-Нагид“. Во XIII и XIV век, Насри емирите во управата изградиле нови палати, кули и го претвориле комплексот во тврдина-палата „алказар“.

Повеќе информации за палатата Алхамбра (билети за влез во палатата Алхамбра)

Во 1492 година, кога Алхамбра паднала во рацете на христијаните, џамијата во комплексот била претворена во црква и бил изграден дополнителен манастир. Кралицата Изабел и нејзините внуци Карлос V од Хабсбуршката династија уништија некои од оригиналните дворни комплекси и изградија огромна ренесансна палата (Палата на Карлос V) во внатрешноста на комплексот.

Во наредниот период Алхамбра која била користена како воена касарна од наполеонските војски и имала големи штети во овој период. Комплексот ја доби својата сегашна форма со долги и напорни реставраторски работи.

patio de leones entry ticket reservation
Патио де Леонес „Лавови суд“

This post is also available in: Türkçe English Español Deutsch Français Italiano Português Magyar Svenska Nederlands Polski 日本語 한국어 简体中文 العربية Ελληνικα Suomi Čeština Română Norsk bokmål Български עברית हिन्दी Indonesia فارسی српски ไทย Ukrainian Albanian Català Русский Dansk Eesti Latviešu Lietuvos Malti Slovenčina Slovenščina

Leave a Comment