Влезни билети за палатата Версај

Влезни билети за палатата Версај

Влезни билети за палатата Версај / Chateau de Versailles; Влезот во палатата е 19,5 €, билет за палата + градина е 28,5 € (2023). Ако сакате да влезете без да чекате во редот за билети (понекогаш траењето на чекањето трае до 1 час), можете да купите „билет за брз влез во палата + градина овде“ за истата цена. Како да стигнете таму / превоз + билет; Версај е на 20 километри од центарот на Париз, можете да одите со воз или да купите комбо билет вклучувајќи „превоз, брз влез и аудио водич овде“.

versay sarayına giriş bileti ve fiyatı

Версајскиот дворец; влезници, работно време, како да се оди

Версајската палата која се наоѓа во градот Версај е најфасцинантната и најважната кралска палата во Франција. Градот Версај е мала станбена област со население од 86.000 жители во регионот Ил де Франс. Растојанието од Париз до Версај е околу 20 км и се наоѓа на југозапад.

Историјата на Версај датира од 11 век. Версај бил мало село кога била изградена Версајската палата, но денес е мал, но доста богат град. Версај бил центар на политичката моќ на Француското Кралство од 1482 година, кога Луи XIV го носел кралскиот двор од Париз, до 1789 година, кога кралското семејство било принудено да се врати (три месеци пред Француската револуција). Поради оваа причина, Версај е многу важен за историјата на Франција и светот, не само како структура, туку и како симбол на апсолутниот монарх на стариот режим (Ancien Régime на француски).

Турнеја и цена на билет за Версај

Цените на билетите варираат од 19,5 € до 55 € за 1 или 2 дена, вклучувајќи ја палатата и градината и со аудио водич. Но, ако ги купите билетите преку Интернет, може да платите доплата и тоа ќе ви помогне брзо да влезете. Стандардна цена е 19,5 € со вклучена палата и градина + аудио водич. А доколку сакате да се вклучите во организирана тура со превоз, цената ќе биде околу 100 € по лице.

paris versay sarayı ve bahçeleri için giriş bileti ücreti

Кое е работното време за палатата Версај?

Палатата е отворена секој ден освен понеделник и 25.12.

Versay sarayı, açılış kapanış saatleri, açık kapalı günler

Како да стигнете до палатата Версај од Париз?

  • Со автобус; може да стигнете до Версајската палата со шатл-автобус Versailles Express од Ајфеловата кула во градот Париз. Има две услуги дневно помеѓу вторник и недела; поаѓање 08:00 и враќање 12:30 и поаѓање 14:00 / враќање 18:00 часот. Појдовна точка во близина на Ајфеловата кула е Port de la Bourdannais (местото каде што се речните чамци). Цената за повратен трансфер е 29 евра.
  • Со воз (со RER C); се препорачува да ги купите вашите билети како повратни за Versaille Chateau Rive Gauche. Или може да купите „билет за пропусница“ што ги покрива „зоните 1-4“. На овие возови билетите „Т +“ не важат.
  • Со воз (со SNFC); треба да го земете возот во Монпарнас и да се симнете во Версај Шантиер или да земете воз во станицата Свети Лазар и да се симнете во станицата Версај Рив Дроит.
  • Пакет од Версајската палата; билет + аудио водич + трансфери од Париз

Versailles Sarayı'na ulaşım, en yakın hangi metro veya tren durağı

За ажурирани информации за железничките услуги, погледнете на;; www.transilien.com

Leave a Comment