Билети за музејот на палатата Топкапи

Билети за музејот на палатата Топкапи

Билети за музејот на палатата Топкапи; влезните билети за палатата Топкапи се продаваат на билетарницата во првиот двор на палатата. Сепак, редот за билети се прелева надвор од дворот особено за време на екот на сезоната и времето на чекање надминува 1 час. Ако не сакате да чекате толку долго во ред за да влезете во палатата, можете да се вклучите во „турнеја со водич овде“ или „турнеја со водич вклучувајќи го Харемот од овде“. Дополнително, кликнете на опцијата „тука за билет за брз влез + водич во живо + аудио водич“.

Topkapı Sarayı'na hızlı giriş bileti
Ред за билети во палатата Топкапи

Други основни билети и тури во Истанбул

Toopkapı Sarayı ve Harem Dairesi giriş bileti

Билети за музејот на палатата Топкапи; каде да купам?

Влезните билети за музејот се продаваат на билетарницата во првиот двор на палатата. Ќе ја видите билетарницата од десната страна кога ќе влезете во дворот. Обично има долга линија за билети на оваа каса, особено за време на екот на сезоната. Ако сте купиле билет овде пред вашата посета, можете да влезете во палатата со одење директно низ вратата од вториот двор.

Topkapı Sarayı için bilet nereden alınır?

Билети за музејот на палатата Топкапи; типови и цени на билети

Постојат неколку различни видови билети за палатата Топкапи; За музејот на палатата Топкапи (главен дел од палатата), за делот Харем и за црквата Аја Ирина во првиот двор. Цените на билетите се одредуваат во турски лири. Поради релативно високата инфлација и флуктуирачките девизни курсеви во Турција (во текот на 2023 година), цените може често да се менуваат. Од јануари 2023 година, типовите и цените на билетите се како што следува;

Topkapı Sarayı'na giriş bileti ücreti ve fiyatları

Билети за музејот на палатата Топкапи; билети со попуст (2023)

Подолу се дадени влезниците за странски студенти на возраст од 12-25 години, со студентска картичка (ISIC);

Бесплатен влез; бесплатно за која било националност под 12 години

Topkapı Sarayına indirimli giriş bileti

Палатата Топкапи; работно време, затворени денови, општи информации, места за гледање

Работно време и затворени денови (2023)

Палатата Топкапи е отворена од 09:00 до 18:00 часот во текот на целата година. Палатата е затворена во вторник. Последен час за влез во музејот е во 17:00 часот.

Затворени денови; 01.01, 21.04, 28.06

Има ли попуст за групи во музејот Топкапи?

Дали сте голема или мала група која планира да ја посети палатата Топкапи и се прашува дали има попуст за групи? За жал, нема попуст за групи во палатата Топкапи. Но, можете да го искористите брзото влегување, прескокнувајќи ги долгите линии за билети со купување на вашите „групни билети овде“.

Како да одите во палатата Топкапи

Палатата Топкапи се наоѓа во областа Султанахмет во Истанбул. Можете да стигнете до Султанахмет со трамвај или метро.

  1. Со трамвај; земете ја трамвајската линија Т1 (Bağcılar-Kabataş) и слезете во станицата Султанахмет. Можете да пристигнете до палатата со одење околу 5-10 минути од трамвајската станица.
  2. Со метро; земете ја линијата на метро Мармарај (Gebze-Halkalı) и слезете на станицата Сиркеџи. Следете го излезот Чагалоглу во метро-станицата и пешачете околу 10 минути до палатата Топкапи преку портата на паркот Ѓулхане, кој е пократок.
  3. Билет и аудио водич

Генерални информации

Палатата Топкапи (Saray-ı Cedid-i Âmire на отомански, или Нова палата на современ турски) била изградена од Мехмед Освојувачот (Мехмед II) во 1478 година. Со нови дополнувања во секој период, Отоманската империја била управувана од 31 султан од овој палата за 380 години. Најобемните обновувања и доградби се направени по земјотресот во 1509 година и пожарот во 1665 година. Палатата се состои од четири дворови и многу згради, од кои ниту една не е многу голема. Оваа палата, во која живееле 4000 луѓе во исто време, била и официјална резиденција на османлиските султани. Одделот Харем, кој е приватен простор за живеење на султанот и неговото семејство, се состои од 400 соби. Покрај тоа, Ендерун, најважната образовна институција на Отоманската империја, исто така се наоѓала внатре во палатата. Зафаќа површина од 700.000 m² со својата градина, палатата денес има површина од 80.000 m².

Topkapı Sarayı giriş bileti

Места за гледање во палатата Топкапи

Доколку ја посетите палатата со водич и сакате да го посетите делот Харем, се препорачува да одвоите најмалку два часа за оваа тура. Оваа тура може да се направи само пеш, но исто така е можно да се посетат многу делови од музејот со инвалидска количка.

Некои од деловите што ги препорачуваме да се видат во палатата се следните; Портата на Бабисааде, сала за публика (Arz Odası),  Комора на царскиот совет (соба Кубеалти), киоск Реван, киоск во Багдад, киоск со плочки (припаѓа на Археолошкиот музеј), Оддел за свети реликвии, Оддел за ризница, кујни за палата, дел од харемот итн.

Нови одделенија; Во палатата Топкапи се планира да се отворат многу нови изложбени области во 2023 година. Најважната меѓу нив ќе биде најбогатата порцеланска колекција во светот.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x