Билет за влез во Колосеум

Last Updated on 27 јануари 2023 by TT

Билет за влез во Колосеум

Билет за влез во Колосеум – Ќе најдете различни видови билети и долги линии за билети за Колосеум. Поради овие причини, се препорачува однапред да го купите вашиот билет за влез во Колосеум. „Тука“ можете да ги видите цените и безбедно да резервирате. Влезот е бесплатен за посетителите под 18 години и со попуст за граѓаните на ЕУ помеѓу 18 и 25 години. Цената на слушалките е 5,5 евра.

kolezyum hızlı giriş bileti

Дали ќе ви треба посебен билет за Римскиот форум?

Не, можете да го посетите и Римскиот форум во Рим со „ИСТИОТ БИЛЕТ“ што ќе го купите за да влезете во Колосеум. Вашите билети за влез во Колосеум ќе важат два последователни дена.

roma kolezyumu

Како да стигнете до Колосеум со метро

Локација: Колосеумот се наоѓа во центарот на Рим, во близина на Римскиот форум, на оддалеченост од 1 км од Пјаца Венеција.

Адреса и превоз со метро; Пјаца дел Колосео (на одење од 800 метри до Пјаца Венеција), метро Колосеум (линија Б / Сина линија).

Денови и часови на отворање (2023)

Колосеумот е отворен 7 дена во неделата. Последното влегување е еден час пред затворањето.

Работни денови и часови

  • од 2 јануари до 15 февруари; 08.30 до 16.30 часот
  • 16 февруари до 15 март; 08.30 до 17.00 часот
  • 16 март до последната сабота од март; 08.30 до 17.30 часот
  • Последна недела од март до 31 август; 08.30 до 19.15 часот
  • од 1 септември до 30 септември; 08.30 до 19.00 часот
  • 1-ви октомври до последната сабота од октомври; 08.30 до 18.30 часот
  • Последна недела од октомври до 31 декември; 08.30 до 16.30 часот

Затворени датуми; 25.12, 01.01, 01.05

Што е Колосеум?

Колосеумот е познат и како амфитеатар Флавијан и е најголемата античка театарска зграда во светот. Тој е втор најпосетуван музеј во Италија и со 6 милиони посетители годишно, осми најпосетуван музеј во светот. Тој е исто така еден од најважните споменици во светската архитектонска историја.

roma, kolezyum, deniz savaşları, gladyatörler

Колосеумот е амфитеатар бидејќи има целосна кружна форма. Напротив, примерите издлабени во рид во античка Грција бил изграден во кружна форма без да се наведнува кон падина и тоа е најважната карактеристика на Колосеумот. Колосеумот бил изграден на местото на палатата на римскиот император Нерон. Изградбата била започната на источната страна на областа Римски Форум во 72 година од н.е.

roma kolezyumu

Повеќе информации за Колосеум

Прославата на отворањето на Колосеум траеше 100 дена, а за време на прославите беа жртвувани повеќе од 5000 луѓе и животни. Во периодот од 81 до 96 година од н.е., царот Домицијан направил доградби на зградата и некои делови од неа биле обновени. Бидејќи тројцата важни римски императори кои го изградиле Колосеумот биле од династијата Флавија, другото име за Колосеум е амфитеатар Флавијан.

Борби со гладијатори

Во античкиот Рим, дивите животни од Африка како алигатори, лавови, тигри, носорози биле заробени и донесени во Рим. Овие животни беа најважните фигури на игрите и забавата во Колосеум.

roma kolezyum gladyatör savaşları

Овие животни биле изгладнети во амбарите под Колосеумот и биле жигосани за да бидат поагресивни. Овие животни биле изгладнети и понекогаш биле натерани да се борат едни со други, а понекогаш да се борат со гладијатори. Идиомот „Нахрани (еден) на лавовите“ доаѓа од овие диви игри. Римскиот народ радосно ги гледал овие игри бесплатно, заедно со своите деца, носејќи ја храната со себе. Меѓу овие игри имаше и иновативни и брутални. На пример, во една од игрите беа прикажани неколку борбени сцени. Во оваа игра, внатрешните ѕидови на Колосеум беа изолирани и исполнети со вода. Оваа вода била донесена од реката Тибар, оддалечена неколку километри, преку каналите направени со одредена падина. Базенот беше исполнет со алигатори и змии, а морската војна беше прикажана со чамци.

Што е значењето на „Гладијатор“?

Гладијатор доаѓа од „гладиус“, римски воен меч. Гладијаторите биле составени од робови и затвореници. Гладијаторите беа специјално едуцирани во училиштата и се купуваа и продаваа. Луѓето кои сакале да бидат познати и ризикувале смрт, освен гладијаторите, може да се приклучат на борбите. Гладијаторите може да се борат меѓу себе или со животни. Единствената цел на гладијаторите беше победа. Тие можеа да бидат слободни само на овој начин. По борбата, гладијаторот погледнал во царот и го гледал како покажува со прстот. Ако прстот на императорот беше нагоре, гладијаторот ќе беше слободен ако беше надолу, тој ќе беше убиен. Да, многу филмови беа снимени и компјутерски игри на гладијаторските игри и беше толку сурово…

Архитектонски карактеристики на Колосеум

kolezyum, colosseum

Колосеумот бил инспириран од амфитеатрите на старогрчки јазик, но не бил изграден на планинска падина или рид како нив. составена од двата ненавикнато вгнездени ѕида. Арената може лесно да се испразни за само 5-10 минути со помош на нејзините 80 порти. Зградата од травертин и обвивката била изработена со мермер. Кога ќе го погледнете однадвор, дупките на ѕидовите се местата каде што овие мермери се прицврстени со железни прачки. Дотогаш, овие мермери беа поместени и паднаа поради земјотреси, а железните прачки беа украдени во времето кога железото беше вредно. Поради оштетувањата од земјотресите видливи се внатрешните ѕидови.

Корисни ЛИНКОВИ;

This post is also available in: Türkçe English Español Deutsch Français Italiano Português Magyar Svenska Nederlands Polski 日本語 한국어 简体中文 العربية Ελληνικα Suomi Čeština Română Norsk bokmål Български עברית हिन्दी Indonesia فارسی српски ไทย Ukrainian Albanian Català Русский Dansk Eesti Latviešu Lietuvos Malti Slovenčina Slovenščina

Leave a Comment