Влезници за Сикстинската Kапела

Last Updated on 26 февруари 2023 by TT

Влезници за Сикстинската капела

Влезници за Сикстинската капела; (За да влезете во Сикстинската капела, треба да купите влезен билет за музеите на Ватикан овде). Адреса / локација; познатата Систинска капела е во „Апостолската палата“ на папата во државата Ватикан и едно од местата што мора да се видат во ватиканските музеи. Официјалното име на оваа прекрасна црква е Капела Магна или Капела Маџоре (Големата капела) и била изградена од папата Сикст IV-ти во текот на 15 век.

vatikan bileti
Можете да го купите вашиот билет преку Интернет за да не чекате

Систинската капела папите ја користеле за обреди со векови. Денес капелата се користи за Конклава (место за состаноци на кардиналите). Главната причина зошто Сикстинската капела е толку позната се ренесансните фрески што ги красат ѕидовите на капелата, особено приказот „Последниот суд“ на таванот насликан од Микеланџело.

Каде да купите „влезен билет без чекање“?

За да ја посетите Сикстинската капела, треба да купите влезница за музеите на Ватикан. И ако сакате брзо да влезете во музејот, без да чекате во долгата линија за билети, треба однапред да ги купите билетите „овде“ или може да се придружите на турнеја со водич „тука“.

Работно време; денови/часови на отворање и затворање

  • Работно време; од понеделник до сабота; 09:00 – 18:00 часот (последен влез, 16:00 часот).
  • Затворени денови (2023); недела (освен последната недела од секој месец). 01.01, 06.01, 11.02, 10.04, 01.05, 29.06, 15.08, 16.08, 01.11, 08.12, 25.12, 26.12, 31.12.
  • Бесплатен влез; секоја последна недела од месецот (ако не се совпаѓа со Велигден, 29.06 Св. Петар и Павле, 25.12, 26.12) помеѓу 09:00 до 14:00 часот. (последен влез 12.30 ч.)

Проверете го ажурираното работно време „тука

Како да стигнете до; најблиската станица на метро, автобус, трамвај

  1. Со метро: одете со линијата А до станицата Вале Аурелија. Систинската капела е 5 минути пешачење од тука
  2. Со автобус: земете автобус број 49 и спуштете се на автобуската станица Виале Ватикано
  3. Со трамвај: земете го трамвајот 19 и слезете на постојката Piazza del Risorgimento. Овде ќе ви требаат 10 минути пешачење за да стигнете до Сикстинската капела / Ватиканските музеи.

Што да се види во Систинската капела?

Еден од најважните делови на Ватиканските музеи е Сикстинската капела каде што се наоѓа во внатрешноста на Апостолската палата. Оваа прекрасна црква ја изградил папата IV Сикст во текот на 15 век. Папата со векови ја користел капелата за религиозни ритуали. Денес црквата се користи за кардиналското собрание, кога се избира папата. Главната причина зошто Сикстинската капела е толку позната се фреските што ги красат ѕидовите. Особено двете фрески на таванот и ѕидот насликани од Микеланџело; „Создавањето на Адам“ и „Последниот суд

what to see in sistine chapel; important paintings and murals

На ѕидовите има многу други фрески. Сикстус IV-ти ги направил овие фрески од највештите уметници од тој период, како што се Сандро Ботичели, Пјетро Перуџино, Пинтурикио, Гирландајо, Росели. Овие уметници ги опишаа портретите на папата со делови од животот на Исус и Мојсеј.

Создавањето на Адам

Има девет различни композиции во центарот на таванските фрески насликани од Микеланџело. Сцените од делот Битие на Библијата беа опишани во овие девет композиции. Најпознатиот од овие композиции е светски познатиот приказ на „Создавањето на Адам“ Оваа фреска на Микеланџело (1511-1512) е уникатно ремек дело и може само да се спореди со Мона Лиза на Леонардо да Винчи. На овој панел Микеланџело опиша како Бог му дал живот на првото човечко суштество „Адам“ според описот во Библијата.

creation of human being by michelangelo

Последниот суд

Другата многу позната слика е „Последниот суд“ фреската на Микеланџело се наоѓа на олтарниот ѕид на капелата. Оваа фреска е завршена за четири години од 1536 до 1541 година и го прикажува „Судниот ден“ по второто доаѓање на Исус на земјата. На горниот дел од сликата можете да го видите Исус, опкружен со светци како Петрус, Лоранс, Павле, Себастијан и Крстител Јован, а на долниот дел се прикажани човечки суштества на кои ќе им се суди.

frescos in sistine chapel

Животот на Мојсеј

Една од најпознатите фрески е „Животот на Мојсеј“ насликана од Сандро Ботичели и неговите помошници. Овој мурал е насликан на страничниот ѕид на капелата во рок од две години (1481-1482). Сликата раскажува некои важни делови од животот на Мојсеј; од десната долна страна Мојсеј убива лице кое се бори со ќерката на Јетро, а од левата страна Мојсеј им дава вода на своите животни, го соблекува чевелот горе лево и заминува за Египет. И долу лево се враќа во ветените земји.

entrance tickets in sistine chapel

Христовото искушение од ѓаволот

Оваа фреска е именувана како „Искушението на Христос од ѓаволот“ е на спротивниот ѕид на Мојсеј и насликана од Сандро Ботичели и неговите помошници помеѓу 1480-1482 година. Во горниот лев дел на сликата, Ѓаволот се облекува како монах и ги претвора камењата во леб за да го искушува Исус. Во следната сцена, Ѓаволот го качува Исус на врвот на храмот во Ерусалим и му вели да скокне велејќи „Бог ќе те заштити“. Во десниот горен дел, Ѓаволот го качи Исус на висок рид и му ги ветува на светот сите негови убавини под него, ако го потчини и Исус го фрли Ѓаволот.

sistine chapel paintings

Долниот дел од страничните ѕидови: некои делови од овој дел беа опишани со боја како ткаенина или завеса. Во важните обреди, овие панели се покриени со специјално плетени сребрени златни завеси.

Корисни ЛИНКОВИ;

This post is also available in: Türkçe English Español Deutsch Français Italiano Português Magyar Svenska Nederlands Polski 日本語 한국어 简体中文 العربية Ελληνικα Suomi Čeština Română Norsk bokmål Български עברית हिन्दी Indonesia فارسی српски ไทย Ukrainian Albanian Català Русский Dansk Eesti Latviešu Lietuvos Malti Slovenčina Slovenščina

Leave a Comment