Билети за музејот Лувр

Билети за музејот Лувр

Билети за музејот Лувр (кликнете за да ги видите цените на брзите влезници); Adrese: 75058 Parīze (1. rajons). Tālrunis: +33 (0) 140 20 53 17. Darba laiks: Katru dienu no 09:00 līdz 18:00, slēgts otrdienās. Slēgts 01.01, 01.05 un 25.12. Piektdienās atvērts līdz 21:45. Sabiedriskais transports: Metro līnijas 1 un 7, stacija Palais-Royal Musee du Louvre. Pilsētas autobusi: Autobusu numuri 21, 24, 27, 39, 48, 68, 69, 72, 81, 95. Ar Batobus: François Mitterand piestātne. Ieejas maksa: Sākot ar 2023. gadu, cena ir no 17 €.

При влезот во Луврот, веројатно ќе се најдете во долга редица на билетарницата. Дополнително, ќе има пократка редица на безбедносниот пункт. Ако претходно не сте го купиле вашиот билет, имате можност да го купите преку линковите обезбедени подолу за да ја избегнете долгата чекање во редот за билети.

Популарни билети за музејот Лувр

  1. Влезен билет за време на музејот Лувр
  2. Разглед на музејот Лувр со мала група
  3. Билет за брз влез + аудио водич
  4. Временски влезен билет со аудиоводич + крстарење со Сена
  5. Билети и тури за палатата Версај
  6. Гиверни тури од Париз
  7. Тури на Нормандија од Париз

paris louvre müzesi bileti, beklemeden giriş

Цена на билетот за музејот Лувр

Цената на билетот за влез во музејот Лувр е 17 евра за 2023 година. Оваа цена е продажната цена на билетарата на музејот и аудио водичот не е вклучен во оваа цена. Генерално, има мал додаток за билетите што се продаваат преку Интернет.

louvre müzesi bilet fiyatı

Како да стигнете до музејот Лувр; најблиската метро и автобуска станица

  • Со метро; земете ја линијата L1 или L7 на метро и слезете на станицата Palais Royal Musee Du Louvre.
  • Со јавен автобус и автобуси „hop on hop off“; Автобусите „Hop On Hop Off“ и јавните автобуски линии 21, 24, 27, 39, 48, 68, 69, 72, 81 и 95 застануваат во близина на Стаклената пирамида на влезот од музејот Лувр.
  • Со брод, од реката со Батобус; симнете се на пристаништето Лувр во заливот Франсоа Митеран.

louvre müzesi metro ve otobüs ulaşımı

Работно време и денови на музејот Лувр

Музејот Лувр е отворен секој ден од 09:00 до 18:00 часот, освен вторник. (затворено во вторник). Петок навечер отворено до 21:45 часот. Музејот ќе биде затворен во деновите 01.01, 01.05 и 25.12.

Louvre Müzesi'nin açılış kapanış saatleri ve günleri

Општи информации за музејот Лувр

Luvras muzejs (Musee du Louvre) ar 9,7 miljoniem apmeklētāju gadā ir visapmeklētākais mākslas un vēstures muzejs pasaulē. Muzejs atrodas Francijas galvaspilsētā Parīzē, tieši pilsētas centrā 1. rajonā pie Sēnas upes. Luvrā tiek eksponēti 460.000 vēsturiski un mākslinieciski objekti no Francijas un visas pasaules no senajiem laikiem līdz mūsdienām, un kopējā ekspozīcijas platība ir 60.600 kvadrātmetri. Luvras muzejs atrodas Luvras pilī (Palais du Louvre), kura sākotnēji tika uzcelta 12. gadsimtā kā cietoksnis pēc II Philipa karaliskās pavēles. Apmeklējot muzeju, jūs varat redzēt šīs cietoksnes drupas pagrabstāvā.

Музејот Лувр беше отворен во 1793 година, каде беа изложени 537 слики кои припаѓаат на црквата и на кралското семејство. За време на периодот на Наполеон, бројот на слики и артефакти се зголемил и името на музејот било сменето во Музеј на Наполеон (Musee Napoleon). За време на владеењето на Луј XVIII и Чарлс X колекцијата достигна 200.000 парчиња. И за време на Третата републиканска ера колекцијата достигна 400.000 парчиња со наследство и донации.

Leave a Comment