Билет за метро во Париз

Last Updated on 20 јануари 2024 by TT

Билет за метро во Париз

Цените на билетите за метрото во Париз се разликуваат во зависност од видот на билетите; има “еднократни, дневни, неделни или месечни неограничени” билети и картички за попуст. Цената за еден билет за метро во Париз, познат како билет T+ ticket, е 2.10€ (јануари 2024). Овој билет овозможува патување во зоните 1-3 на метрото, како и во автобуси, трамваи, возови RER во Париз, и на фуникуларот во Монмартр за следните 120 минути по валидацијата. Исто така, може да купите ‘карнет‘, кој е пакет од 10 хартиени билети, за 19.10€, или 17.30€ ако го ставите на Navigo Easy картичка (8.65 € за деца од 4-10 години). Погледнете ги билетите подолу за брз влез во Ајфеловата Кула и Луврот;

ОНЛАЈН БИЛЕТИ ЗА АЈФЕЛОВАТА КУЛА И ЛУВРОТ ДА СЕ ИЗБЕГНАТ РЕДИЦИТЕ ∇∇

{%ALT_TEXT%}

Метро зони во Париз

Градот Париз е поделен на зони 1-6 според оддалеченоста од центарот во однос на транспортот. Цените на билетите за метро и воз се разликуваат во зависност од овие зони. Зоната 1 е најцентралната точка на градот, додека зоната 6 е најоддалечената точка. Жолтиот дел на дијаграмот подолу ги прикажува зоните 1, 2 и 3. Многу од туристичките атракции на Париз се во оваа жолта област; Ајфеловата кула , музејот Лувр , музејот Орсај , Нотр Дам , Монпарнас е, Елисејските полиња , Триумфалната капија … Аеродромите Дизниленд , Версајската палата , Орли и Шарл де Гол се во зоните 4-5.

цени на билетите за париското метро по зона
Градот Париз е поделен на 5 зони во однос на транспортот.

Видови билети, цени, предности

Системот на јавен превоз во Париз можеби ви изгледа малку комплициран. Сепак, системот нуди многу различни опции за различни зони, различни времиња на патување, различни буџети и различни типови корисници. Можете да го изберете најсоодветниот за вас од следниве типови билети;

Цена на билетот за париско метро, поволни и економични цени за месечни картички
Билет за метро во Париз

Кој е најекономичен и најповолниот билет за метро?

1 – t+ Tickets

Билет во еден правец, еднократен. Важи за метро, воз (RER), автобус (освен Орлибус и Росибус), трамвај и жичница. Можете да направите втор трансфер во рок од 90 минути во рамките на истиот тип на линија на возило.

 • цена на билетот; 2,10 € (доколку го купите билетот од возило или преку смс; 2,50 €).

КУПЕТЕ ГО ВАШИОТ БИЛЕТ ЗА ВЕРСАЈ ОНЛАЈН, ВЛЕЗЕТЕ БЕЗ ДА ЧЕКАТЕ ВО ДОЛГА РЕДИЦА

2- Зонски билет (иле-де-Франс „точка-до-точка“ билети)

Регионот на Париз кој се состои од 5 зони се нарекува „Иле-де-Франс“ . Со овој билет можете да патувате помеѓу различни зони, но нема фиксна цена, цената зависи од растојанието што го патувате. Билетот може да го купите од машините на метро станицата со избирање на станицата на која ќе одите. Ако купите билет од 10 „carnet de 10 billets“, можете да патувате со попуст до 10%. Дополнително, деца на возраст од 4-10 години, многудетни семејства со сина картичка за попуст, групи од повеќе од 10 лица на возраст под 16 години кои патуваат со своите наставници можат да го купат овој билет со 50% попуст.

3- Мобилис

Овој билет ви овозможува неограничено еднодневно патување во зона по ваш избор. Важи за сите возила на јавен превоз, 24 часа на ден, од 12:00 до 12:00 часот.

 • Зони и цени; 1-2, 2-3, 3-4, 4-5; 8,45 € | 1-3, 2-4, 3-5; 11:30 € | 1-4, 2-5; 14 € | 1-5; 20,10 €.

4- Неделна или месечна пропусница Navigo

Неограничено патување со метро, автобус и воз во рамките на „Île-de-France“ една недела, освен „Orlyval“… 2 зони или опција сите зони . За да патувате надвор од двете зони што сте ги избрале, доволно е да ја наведете разликата во цената.

 • Зони и нивните неделни, месечни цени (прва цена за неделно, втора цена за месечна); 2 зони; 2-3; 27,45 € – 76,70 € | 3-4; 26,60 € – 74,70 € | 4-5; 26,10 – 72,90 € | Сите зони; 30 € – 84,10 €.

5- Картичка за метро „Paris Visite“.

Оваа картичка можете да ја купите за 1,2,3,4 или 5 дена. Важи во сите зони и на целиот јавен превоз, вклучувајќи ги SNCF Transilien , Orlyval и аеродромските врски. Со оваа картичка можете да одите и во Дизниленд и во Версајската палата . Картичката е намалена за возраст од 4-11 години, а нуди и попусти во некои музеи. Можете да го купите од канцеларии за туристички информации, аеродроми, патарини на метро и железнички станици.

 • Цени за 1,2,3 зони; 1 ден; 13,55 € | 2 дена; 22,05 € | 3 дена; 30,10 € | 5 дена; 43,30 €.
 • Цени за сите зони, за цел Париз; 1 ден; 28,50 € | 2 дена; 43,30 € | 3 дена; 60,70 € | 5 дена; 74,30 евра.

6- Навиго Либерте +

За да ја искористите оваа економична алтернатива, мора да издадете персонализирана „navigo-pass“ со фотографија. Navigo Liberté + е услуга која ви овозможува слободно и неограничено патување со вашата „Навиго карта“ за секое патување. Во овој систем, вашата уплата ја вршите следниот месец. Не мора да плаќате за месецот кога не ја користите картичката. Можете да го откажете договорот бесплатно во секое време. Оваа картичка важи за метро и RER во „Zone1“ , градски автобуси, Orlybus, Roissybus, трамвај (освен 11 и T4) и жичница Монмарт.

 • цени на билетите; 1,69 € по патување (не може да надмине 8,45 € на ден).
цена на билетот за париско метро
Жичница Монмарт

Видови и цени на билети со попуст

 • Студентска патна картичка „Imagine R“; Неограничено патување во Ил-де-Франс за студенти под 26 години. Годишна претплата; 350 €.
 • Викенд Navigo Jeunes; Овие картички важат за викенди (сабота, недела) или државни празници и за помлади од 26 години. Зони и цени; 1-3; 4,60 € | 1-5; 10,10 € | 3-5; 5,90 €

Други билети за метро, автобус и воз

СМС билет во возилото; Доколку патувате со автобус, доколку немате билет и имате локална телефонска линија, веднаш можете да го добиете билетот со испраќање смс. Само напишете автобус“ + број на автобус без празни места и испратете го на 93100 . Потоа покажете му го билетот добиен на вашиот мобилен телефон на возачот.

 • цена на билетот; 2,5 €.

Каде можам да купам билети и да пропуштам картички?

 • Од машините на метро, RER (воз) и трамвај постојки
 • Од патарините на метро, RER (воз) и трамвајски постојки ((можеби не се достапни на сите станици)
 • Договорени киосци

Може ли да купам билети и да поминам картички со кредитна картичка?

Да, кредитните картички се прифаќаат во машините за билети.

Која е најевтината метро картичка?
Картичка за превоз со попуст Navigo

Време на отворање и затворање на париското метро

 • Отворено секој ден од годината, вклучувајќи ги и празниците
 • Париското метро е отворено во работните денови од 05:30 до 01:15 часот.
 • Во петок, сабота и во пресрет на државните празници, метрото работи во просек до 02:15 часот.
 • Возовите (RER) сообраќаат секој ден помеѓу 05:30 наутро и 01:20 навечер.

Време на отворање и затворање на париското метро и возовите RER

Мапата на париското метро

Линковите можете да ги погледнете со зголемување на планот за метро подолу…

мапа и план на париското метро и RER
Карта на париското метро

This post is also available in: Türkçe English Español Deutsch Français Italiano Português Magyar Svenska Nederlands Polski 日本語 한국어 简体中文 العربية Ελληνικα Suomi Čeština Română Norsk bokmål Български עברית हिन्दी Indonesia فارسی српски ไทย Ukrainian Albanian Català Русский Dansk Eesti Latviešu Lietuvos Malti Slovenčina Slovenščina

Leave a Comment