Билет за влез во музејот на Ватикан

Last Updated on 16 јануари 2024 by TT

Билет за влез во музејот на Ватикан

Билет за влез во музејот на Ватикан; купете ги вашите билети за брз влез овде за да влезете брзо на овој линк или придружете се на водени групни тури овде на овој линк. Музеите на Ватикан и Сикстинската капела се водечка културна и туристичка атракција во Рим, со обемна и непроценлива колекција на уметност. Затоа, речиси цела година се формираат долги редици за влезници на влезот, со време на чекање кое може да трае до три часа.

ПРОВЕРЕТЕ ЈА ДОСТАПНОСТА НА БИЛЕТ ЗА БРЗ ВЛЕЗ

Билети за Сикстинската капела

Освен музејот, познатата Сикстинска капела е уште еден непропуштен бисер во комплексот, достапен со истиот билет. Самиот музеј се протега на повеќе од 7 километри од ходници, домаќин на илјадници скулптури, вредни слики, фрески, египетски мумии и многу повеќе, сè изложено во 54 галерии. За да се фокусирате на најзначајните уметнички дела без уморување, се препорачува да се придружите на воден тур.

Цени на билети за музеите на Ватикан

Почнувајќи од јануари 2024 година, официјалната цена за влезна карта за Музеите на Ватикан (вклучително и Сикстинска капела) е меѓу 17-25 € без аудио водич. Или ако преферирате да се придружите на воден тур, цените почнуваат од 39 € по лице.

vatikana giriş bileti nasıl alınır
Az Ádám teremtése freskó (Michelangelo által), Sixtus-kápolna

Цени на билетите за Музеите на Ватикан и Сикстинска капела, 2024

Официјалните цени за влезници за Музеите на Ватикан, вклучувајќи попусти и бесплатен влез:

 • Целосна цена на билетот: 17,00 € (без онлајн резервација)
 • Намалена цена на билетот: 8,00 € (без онлајн резервација)
 • Резервација на ‘Прескокнување на редица’ билет: дополнително 5,00 € на 8,00 €
 • Намалена цена на билетот за училишта: 4,00 € (без онлајн резервација)
 • Резервација на ‘Прескокнување на редица’ билет за училишта: 4,00 € + 2,00 €
 • Намалена цена на билетот за студенти: 8,00 € (без онлајн резервација)
 • Резервација на ‘Прескокнување на редица’ билет за студенти: вкупно 13,00 €
 • Намалена цена на билетот за Папските вили во Кастел Гандолфо: Достапни попусти за различни групи на посетители.
 • Бесплатен влез во Музеите на Ватикан: За сите на последниот неделен ден од месецот, деца под 6 години, одредени директори на музеи, посетители со инвалидитет повеќе од 74%, и нивните придружници, држачи на ICOM и ICOMOS карти, и одредени универзитетски професори.
 • Целосна цена на ‘Прескокнување на редица’ билет: 17,00 € + 5,00 €
 • Намалена цена на билетот за поклоници: 8,00 € (без онлајн резервација)
 • Резервација на ‘Прескокнување на редица’ билет за поклоници: вкупно 13,00 €
 • Намалена цена на билетот за универзитетски институции: 8,00 € (без онлајн резервација)
 • Резервација на ‘Прескокнување на редица’ билет за универзитетски институции: вкупно 13,00 €
 • Намалена цена на билетот за семинарии и верски колеџи: 4,00 € (без онлајн резервација)
 • Резервација на ‘Прескокнување на редица’ билет за семинарии и верски колеџи: 4,00 € + 2,00 €
 • Фамилијарна тарифа: Специјални попусти за родители со најмалку две деца за тури до Папските вили во Кастел Гандолфо. Бесплатно за деца од 0 до 5 години и за второто и секое следно дете.

Погледнете го календарот на Ватикан за 2024 година на овој линк.

ПРОВЕРЕТЕ ЈА ДОСТАПНОСТА НА БИЛЕТ ЗА БРЗ ВЛЕЗ

Работно време на Музеите на Ватикан (2024)

Музеите на Ватикан ќе го ажурираат своето работно време за 2024 година. Поради зголемениот број на посетители во пост-Covid периодот, музејот, кој беше отворен од 09:00 до 18:00 во 2023 година, ќе биде отворен од 08:00 до 19:00 во 2024 година (со последен влез во 17:00). Од март, што означува почеток на високата сезона, времето на затворање ќе се продолжи до 20:00 на петоци и саботи (со последен влез во 18:00). За дневните времиња на отворање и затворање, можете да се консултирате со календарот на Ватикан за 2024 година. За брзи билети и тури во Музеите на Ватикан кликнете тука.

Денови на затворање на Музеите на Ватикан (2024)

 • Недели (освен последната недела во секој месец)
 • 1 и 6 јануари
 • 11 февруари
 • 19 март
 • 1 април
 • 1 мај
 • 29 јуни
 • 14, 15 август
 • 1 ноември
 • 24, 31 декември (отворено до 15:00)
 • 25, 26 декември
 • За брзи билети и тури во Музеите на Ватикан кликнете тука.

vatikan müzeleri ve sistine şapeli için giriş bileti fiyatı

Локацијата и како да се оди?

Локацијата

Државата Ватикан и музеите се наоѓаат во близина на центарот на градот, во соседството на областа Борго.

Како да одите во музејот на Ватикан?

Со одење

Се наоѓа на непосредна близина на плоштадот Навона (2,6 км и приближно 25 минути), плоштадот Пополо (3 км) и плоштадот Венеција (3,5 км).

Со метро

Мора да се качите на црвената „Линија А“ и да се симнете во станицата Отавијано – Свети Петар. Од оваа станица се потребни неколку минути до влезот на Музејот на Ватикан и 5 минути до базиликата Свети Петар, со пешачење. Оваа метро линија исто така поминува од железничката станица Термини и Шпанските скали.

By tram

Линија 19, Вила Боргезе-Пјаца Ризорџименто (во близина на Ватикан), линијата започнува во близина на Пјаца Пополо.

Со јавен автобус

40 (експрес), 64, 62, 81 автобуски линии поминуваат покрај Ватикан.

Каде е влезот во музејот?

Општо земено, посетителите прво пристигнуваат на плоштадот Свети Петар пред базиликата Свети Петар. Хоп-он хоп-оф автобусите и на овој момент ги испуштаат посетителите. Но, влезот во музеите на Ватикан е покрај северната порта која е во близина на Пјаца дел Ризоргименто. Прошетајте низ ѕидините на Ватикан од десната страна 5-10 минути за да отидете до влезот од плоштадот Свети Петар.

vatikan müzelerine ve sistin şapeline giriş

Што да се види во музеите на Ватикан?

Важни слики што треба да се видат (Влезни билети во музејот на Ватикан)

Еве некои од најважните уметнички дела и галерии;

1- Соби Рафаел (Станзе ди Рафаело)

Тука е првото место за прифаќање на Ватиканската палата, позната и како Папска палата, отворена за јавноста. Се состои од четири сали. Овој салон се отвора во дворот Белведере и во овој салон има две ремек-дело фрески на Рафаел, еден од најважните уметници на италијанската ренесанса; Атинската школа (Scuola di Atene) и ослободувањето на Свети Петар.

Училиштето во Атина (Sculola di Atene); оваа слика е едно од ремек-делата што го одразува класичниот дух на италијанската ренесанса. Сликата ги собира најпознатите филозофи и научници од Античка Грција на која се заснова ренесансната уметност. Зградата прикажана на сликата има римски архитектонски елементи наместо класична грчка архитектура. Ќе ги видите Платон и неговиот ученик Аристотале, на средината на сликата со сино и црвен фустан.

Liberazione di San Pietro

Избавување на Свети Петар (Liberazione di San Pietro) / погоре; фреската покажува како свети Петар бил ослободен од затворот на Ирод Агрипа со помош на ангел. Сликата има три сцени. Во средината ангелот го буди Свети Петар, а од десната страна го води да помине покрај заспаните стражари. На левата страна чувар ја гледа светлината создадена од ангелот и го буди својот пријател покажувајќи го просветлувањето во ќелијата. Особено сцената со задно осветлување е највпечатливиот дел од фреските.

2- Музеј на Грегоријанскиот Египет

Оваа збирка е основана од папата Григориј XVI во 1839 година. Повеќето уметнички дела биле донесени од Римјаните од Египет, а некои биле донесени од вилата Адријана во Тиволи, а некои биле купени од специјални колекции во 19 век. Египетскиот дел составен од девет соби. Во овој дел се изложени скулптури, фигури изработени од глина, бронзени предмети и монументални уметнички дела. Во последните две простории можете да ги видите античките уметнички дела од Месопотамија, Сирија и Палестина.

3- Историски музеј на Ватикан и папски портрети

Овој дел е отворен во 1973 година и е еден од новите секции на музејот. Во овој дел се изложени портретите на сите папи од 16 век до денес. Дополнително можете да ги видите интересните дизајни на „папамобили“ („папамобил“ се возилата што се користат за носење на папите).

4- Папски тронови

Овде можете да го видите Папскиот трон направен од црвен мермер. Овој престол е донесен од базиликата Сан Џовани ди Латерано, поранешната епархија во Рим. Црвениот мермер го симболизира владеењето и царството. Престолот бил украсен со мозаици и фрески, а на потпирачите за раце има фигури на лавови.

5- Галерија на мапи

Галеријата на мапи е салон висок 120 метри, во форма на ходник и на западната страна од дворот Белведере. Оваа соба беше дизајнирана за три години и завршена во 1580 година од Игнацио Данци. На ѕидовите на галеријата се изложени 40 топографски карти во боја. Фреските на таванот се најважниот дел од оваа галерија.

6- Sala Rotonda

Доколку сте го посетиле познатиот Римски Пантеон, ќе видите дека оваа сала личи на неа. Салата била дизајнирана во антички римски стил, а косините на салата биле украсени со вредни статути, а подните облоги биле украсени со мозаици. Вреди да се видат позлатениот статут на Херкулес и црвениот мермерен базен, каде што се акумулира дождовницата. Овој базен беше спасен од познатата Златна куќа на Нерон во близина на областа Форум.

7- Gallery of the Statues

Оваа галерија (Музејот Пио Клементино) некогаш била чардак на палатата на „Папа Инокентиј VIII“. Во 18 век, таа била покриена со прозорски ѕидови за да се изложат статутите. Галеријата на статуи продолжува до „Галерија на бисти“. Повеќето од изложените уметнички дела се статуи од античкиот Рим и периодот на ренесансата. Ѕидовите на галеријата беа украсени со фрески, мозаици, градски и природни пејсажи, а некои нејзини делови се видливи и денес. Статуите подоцна беа поставени за да бидат изложени. Статуата на Аполо Белведере е реплика на бронзена старогрчка статуа и извајана во римскиот период и со векови ја симболизира совршенството на естетиката на машкото тело.

„Лаокоон и неговите синови“ е уште еден иконски статут што треба да го видите. Го опишува мачното убиство на Тројанскиот свештеник и неговите синови од змиите испратени од божицата Атена.

8- Pinacoteca Vaticana

Оваа сликарска галерија е составена од 18 сали и е најсовршената и најбогатата сликарска галерија во Рим. Не можете да видите толку многу ремек-дела заедно на друго место во Италија. Ви препорачуваме да не ги пропуштите следните слики во списокот подолу;

Giotto – Stefaneschi Triptych
 • Депонирање од крстот / Караваџо
 • Мадона од Фолињо / Рафаел
 • Преображение / Рафаел
 • Стефанески триптих / Џото
 • Мадона и дете со светци / Пјетро Перуџино
 • Свети Џером / Леонардо да Винчи
 • Распнувањето на Свети Петар / Гвидо Рени
 • Спирални скали (скалила Браманте)

9- Сикстинската капела

10- Скалила Браманте

Постојат две скалила во музеите на Ватикан познати како скалила Браманте. Еден од нив е направен во 1505 година и се наоѓа во кулата на палатата Белведере. Познатите скалила Браманте се нарекуваат и Нови скалила Браманте и се наоѓаат во музејот Пио Кламентин. Ова скалило не можете да го пропуштите бидејќи ќе мора да го користите за време на влезот и излезот од музеите. Новото скалило е дизајнирано од Џузепе Момо во 1932 година инспирирано од старите скалила. Ова монументално спирално скалило, познато и како скалило од полжав, е најфотографираното скалило во светот. Луѓето кои се качуваат и слегуваат по скалите не се среќаваат меѓу себе поради двокатниот оригинален дизајн.

This post is also available in: Türkçe English Español Deutsch Français Português Magyar Svenska Nederlands Polski 日本語 한국어 简体中文 العربية Ελληνικα Suomi Čeština Română Norsk bokmål Български עברית हिन्दी Indonesia فارسی српски ไทย Ukrainian Albanian Català Русский Dansk Eesti Latviešu Lietuvos Malti Slovenčina Slovenščina

Leave a Comment