Kolezyum Giriş Bileti

Last Updated on 1 March 2024 by TT

Kolezyum Giriş Bileti (Colosseum) – Adres & Kolezyum’a Nasıl Gidilir; Piazza del Colosseo (Piazza Venezia’ya 800 metre yürüme mesafesi), Metro Colosseum (Line B / Mavi Hat). Kolezyum Hızlı Giriş Bileti Ücreti; 20 €’dur buradan aldığınız  bilet ile sıra beklemeden girebilirsiniz. Ziyaret Saatleri; her gün 10:30-19:15 saatleri açıktır, son giriş saati, 18:15. 01.01 ve 25.12 günleri kapalıdır. Güncel saatleri kontrol buradan ediniz. 

kolezyum hızlı giriş bileti

Flavian Amfitiyatrosu olarak da bilinen Kolezyum (Colloseum) dünyanın en büyük antik tiyatro binasıdır. Yapı aynı zamanda dünya mimarlık tarihinin de en önemli örnekleri arasındadır. Kolezyum tam daire biçimli olduğundan aslında bir amfitiyatrodur. Bu kadar devasa bir yapının Antik Yunan’daki örneklerinin aksine, bir yamaca yaslanmadan dairesel biçimde inşaa edilmesi onu özel kılar. Kolezyum, Roma İmparatoru Nero’nun isyanlar sonucu yıkılan sarayının olduğu yere inşaa edilmiştir. İnşaat Roma Forum Alanı’nın doğu tarafına, MS 72 yılında İmparator Vaspasian tarafından başlatılmış ve MS 80 yılında Vaspasian’ın oğlu İmparator Titus tarafından tamamlanmıştır.

roma kolezyumu

100 gün süren açılış kutlamalarında ki oyunlarda 5000’den fazla insan ve hayvan kurban edilmiştir. MS 81-96 yılları arasında İmparator Domitian tarafından yapıya eklemeler yapılmış, bazı kısımları yenilenmiştir. Kolezyumu inşaa eden bu üç önemli Roma İmparatoru Flavian Hanedanlığı‘ndan geldiği için Kolezyum’un diğer bir adı da Flavian Amfitiyatrosu‘dur.

Peki Kolezyum ismi nereden geliyor diye soracak olursanız onu da açıklayalım. Bugün kullandığımız Kolezyum kelimesinin kökeni Colossus‘tur vekelimesi ise Antik Yunan dilinde “iri, devasa” anlamına gelir. Kolezyum’un inşaası başladığında inşaatın hemen yakınında Roma İmparatoru Nero‘nun 30 metre yüksekliğinde devasa bir bronz heykeli bulunuyordu, yapıya ismi bu heykelden dolayı verilmiştir.

Gladyatör Dövüşleri, Eğlenceler, Vahşi Oyunlar…

50.000 – 80.000 arası izleyici kapasitesine sahip olan bu devasa yapı, Roma İmparatorluğu döneminde vahşi gladyatör dövüşleri, tiyatro gösterileri, araba yarışları, eğlenceler, ünlü savaş sahnelerinin canlandırılması, idamlar gibi halka açık pek çok etkinlik amacıyla kullanılmıştır. Bu oyunlar ve şenlikler arasında son derece vahşi, acımasız ve bir o kadar da yaratıcı olanlar da vardı. Roma İmparatorluğu’nun güçlü olduğu dönemlerde özellikle

roma, kolezyum, deniz savaşları, gladyatörler

Afrika’dan timsah, arslan, kaplan, gergedan gibi vahşi hayvanlar yakalanıp Roma’ya getirilirdi. Bu hayvanlar Kolezyum’daki oyun ve eğlencelerin en önemli figürleriydi. Bu hayvanlar Kolezyum’un altındaki ahırlarda günlerce aç bırakılır ve arenaya bırakılmadan önce daha saldırgan olması için kızgın demirlerle dağlanırdı. Bu hayvanlar aç bırakılarak bazen birbirleri ile bazen de gladyatörlerle dövüştürülürdü. Dilimizde de kullandığımız “arslanlara yem olmak” deyimi bu vahşi oyunlardan gelmektedir. Roma halkı bu oyunları ücretsiz biçimde, çoluk-çocuk, yiyeceklerini yanların alarak bir şenlik havası içinde izlerdi. Bu oyunlar arasında son derece acımasız olduğu kadar yaratıcı olanları da vardı. Örneğin çeşitli savaş sahnelerinin canlandırıldığı oyunlardan birinde Kolezyum’un iç duvarları izole edilerek bir kaç metre derinlikte suyla doldurulmuştur. Bu su yer altında, belli bir eğimle açılan kanallar vasıtası ile bir kaç km uzaklıktaki Tiber Nehri‘nden getirtilmiştir. Oluşan havuz timsah ve yılanlarla doldurulduktan sonra, su üzerinde yüzen teknelerle bir deniz savaşı canlandırılmıştır.

roma kolezyumu

Gladyatör kelimesi bir Roma savaş kılıcı olan “gladius” tan gelmektedir. Gladyatörler köle ve esirlerden oluşur, dövüşler için gladyatör okullarında özel yetiştirilir, alınıp satılabilirdi. Dövüşlere gladyatörler dışında ün ve şöhrete kavuşmak isteyen ve bunun için ölümü göze alan kişiler de katılabilirdi. Gladyatörler hayvanlarla veya birbirleri ile dövüştürülebilirdi. Gladyatörlerin tek amacı galip gelmek idi. Ancak bu şekilde özgür kalabilirlerdi. Dövüş sonrası gladyatör, dövüşü izleyen imparatora bakar ve parmağıyla işaret vermesini izlerdi. İmparatorun parmağı yukarıda ise gladyatör özgür kalacak, aşağıda ise öldürülecekti. İşte bu kadar zalimce bir eğlence idi üzerine çeşitli filmler çevrilen, bilgisayar oyunları yaratılan gladyatör oyunları…

roma kolezyum gladyatör savaşları

Gladyatörler o dönemin süper starları idi, isimleri ile bilinir dövüşleri ağızdan ağıza yıllarca anlatılırdı. Kadınlar içinse hem bir arzu nesnesi hem de isteklerine ulaşmak için bir araçtı. Kadınlar ve genç kızlar bazı gladyatörlere adeta tapar, isimlerini vücutlarına, yataklarına yazdırırlardı. Hatta dövüş sonrası arenaya hücum eden kadınlar ölen bir gladyatörün kanından ve kasığındaki terinden alabilmek için birbirini ezerdi. İnanışa göre bu sıvılardan yapılan bir iksir en güçlü aşk iksiri idi.

Kolezyum’da oturma düzeni tamamen sınıfsaldı. İmparator ile soylu ve zengin sınıf arenaya en yakın alt kısımlarda otururken, üst kısımlar halka, en üst kısım kölelere ve kadınlara ayrılmıştı. Alt sıralardaki oturma yerleri oyunlar öncesi köleler tarafından oturularak ısıtılırdı.

Kolezyum’un kullanıldığı üç asır boyunca 500.000 insan ile 1 Milyon hayvanın acımasızca öldürüldüğü tahmin ediliyor. İtalyanlar insanlık tarihinde benzeri olmayan insanlık dışı bu vahşi oyunlara dikkat çekmek ve üzüntülerini belirtmek için dünyanın bir noktasında bir insan idam edildiğinde binanın ışıklarını bir hafta boyunca gece gündüz açık bırakıyorlar.

Kolezyum’un Mimari Özellikleri

Kolezyum, esinlendiği Antik Yunan’daki amfitiyatrolar gibi bir dağ veya tepe yamacına inşaa edilmemiştir. Tam daire değil, 189’a 156 metre ölçülerinde eliptik biçimli olup 24.000 m2 alan kaplar.

kolezyum, colosseum

Bu devasa yapı alışılmamış biçimde iç içe geçmiş iki duvardan oluşur. 80 kapısı sayesinde sadece 5-10 dakika içinde tüm arena boşalabilir. Traverten taşından yapılmış olan devasa yapının dış cephesi mermer ile kaplı idi. Bugün dışarıdan baktığınızda duvarlarda görülen delikler bu mermerlerin demir çubuklarla tutturulduğu yerlerdir. Zamanla hem depremler sonucu bu mermerler yerlerinden çıkıp dökülmüş, demir çubuklar ise demirin değerli olduğu zamanlarda yerlerinden çalınmıştır. Depremlerle yıkılması sonucunda bugün iç içe iki kattan oluşan duvarlar açık biçimde dışarıdan görülebilir.

Kolezyum’a Giriş

Kolezyum (Colosseum) İtalya’da yılda 6 milyon ziyaretçi ile en çok ziyaret edilen ikinci, dünyada ise sekizinci müzedir. Kolezyum’a giriş bileti almak için uzun bilet kuyrukları olmaktadır. Yüksek sezona denk gelen yaz, bahar ve sonbahar aylarında gişeden bilet almak 2-3 saat beklenebilmektedir. İsterseniz biletinizi buradan satın alarak, beklemeden girebilirsiniz.

* Bu blog sitesi üzerinden seyahat acentacılığı hizmetleri verilmemektedir. Sorumluluk Reddi, Gizlilik İlkesi, Kullanıcı Sözleşmesi sayfamıza giderek kullanım şartlarını buradan okuyabilirsiniz.

This post is also available in: English Español Deutsch Français Italiano Português Magyar Svenska Nederlands Polski 日本語 한국어 简体中文 العربية Ελληνικα Suomi Čeština Română Norsk bokmål Български עברית हिन्दी Indonesia فارسی српски ไทย Ukrainian Albanian Català Русский Dansk Eesti Latviešu Lietuvos македонски Malti Slovenčina Slovenščina

Leave a Comment