Last Updated on 2 March 2024 by TT
Stockholm’de Gezilecek 14 Yer
Bir çoğunuzun pandemi bir taraftan, ekonomik kriz bir taraftan bizde gezecek mecal mi kaldı dediğinizi duyar gibiyim. Fakat yine de buradaki bilgilere bir gün ihtiyaç duymanız dileğiyle size İskandinavya’nın Paris’i, İsveç’in başkenti, “çok adalar şehri” Stockholm’ü tanıtmaya başlıyoruz…
10 Milyon nüfuslu İsveç’in başkenti Stockholm 2.300.000 il nüfusu ile hem İsveç’in hem de tüm İskandinavya’nın en büyük şehridir. Kelime anlamı “çok adalar” (stock=çok, holm=ada) demek olan Stockholm 14 ada üzerine kurulmuştur. Bu nüfusun 1.5 milyonu şehir merkezinde yaşar. Stockholm’ün üzerinde kurulduğu 14 ada coğrafi olarak İsveç’in en büyük 3. gölü olan Malaren Gölü ile Baltık Denizi arasında yer alır. Tatlı su ile deniz suyunun birbirine karıştığı kanallar, göller, adalar, saraylar, cesur renklerde tarihi yapılar, sivri kuleler, sık ormanlar ve “boğazdasın” duygusu veren feribotların kattığı enerjisi ile Stockholm İskandinavya’nın en güzel büyük şehridir.
Stockholm İskandinavya için büyük, Avrupa kıtası için orta büyüklükte bir şehirdir. Bir Amsterdam veya Prag kadar turistik olmamasının tek sebebi sahip olduğu soğuk iklimden dolayı turizm sezonunun kısa olmasıdır. Aksi taktirde Stockholm’ü rahatlıkla Avrupa’nın en güzel şehirleri arasına da koyabiliriz.
Stockholm kaç günde gezilir?
Stockholm’ü hakkı ile gezebilmeniz için en az 2 tam gün uygundur, ideal olan ise 3 tam gününüzü ayırmanızdır. Skansen Açık Hava Müzesi ve Drottningholm Sarayı için en az yarımşar gün ayırmanız gerekecektir.
Stockholm’de gezilecek 14 yer
Aşağıda önem ve tavsiye sırasına göre Stockholm’de gezilecek yerler listesini bulabilirsiniz;
1- GAMLA STAN (Eski Şehir)
Gamla Stan bölgesi birbirinden kanallarla ayrılan üç adadan oluşur. Bu üç ada köprüler ile hem birbirlerine hem de anakaraya bağlıdır.
- Stadsholmen Adası; üç adanın en büyüğüdür ve “Şehir Adası” anlamına gelir. Stockholm’ün en eski meydanı olan Stortorget, Kraliyet Sarayı, Kraliyet Şapeli, Katedral (Storkyrkan), Bonde Palace (Yüksek Mahkeme), İsveç Kraliyet Akademisi, tarihi alışveriş caddesi Vasterlanggatan bu ada üzerindedir.
- Riddarholmen Adası; Eski Parlamento Binası, Riddarholmen Kilisesi bu ada üstündedir.
- Helgeandsholmen Adası; İsveç Parlamento Binası da bu minik ada üstündedir.
2- STORTORGET MEYDANI
bu küçük meydan İsveç’in, tarihi 1250 yılına dayanan en eski ve en önemli meydanıdır. Meydan bir çok önemli tarihi olaylara sahne olmuştur. Bu olaylar içerisinde en önemli olanı “Kan Banyosu” adı ile anılan trajik bir katliamdır; 16. YY’da İsveç’in Danimarka’dan bağımsızlığını ilan etmesi üzerine Danimarkalılar 1520’de, İsveç’in kraliyet ve aristokrat ailelerinden 80 kişiyi bu meydanda katlederek meydanın ortasındaki kuyuya atmıştır. Bunun üzerine Kalmar Birliği dağılmış, hayatta kalan aristokrat ailelerden birinin oğlu olan Gustav Vasa seçimle kral olmuş ve İsveç Danimarka’dan ayrılmıştır.
Meydanın üzerinde aynı zamanda 16. YY’dan kalma yapılar ve içindeki Nobel Müzesi‘ni ziyaret edebileceğiniz İsveç Kraliyet Akademisi vardır.
3- İSVEÇ KRALİYET SARAYI (Kungahuset)
Ziyaret Saatleri; Mayıs-Haziran 10:00-17:00 / Temmuz Ağustos; 09:00-17:00. Giriş Ücreti; 160 SEK.
Burası İsveç Krallığı’nın resmi rezidansı ve ana saray binasıdır. 18. YY’da Roma mimarisinden esinlenerek inşaa edilen sarayın yerinde daha önce Tre Croner adında bir kale bulunuyordu. 600 odalı sarayın 660 penceresi vardır. İçerisi biraz kasvetli bir havada, genellikle rococo tarzında dekore edilmiştir. Sarayın odalarını giriş ücreti vererek gezebilirsiniz. Avludaki kraliyet şapelini ise ücretsiz gezebilirsiniz. İçinde ayrıca Kraliyet Mahkemesi ve Kraliyet Kütüphanesi vardır. Saray 30.000 kişilik Kraliyet Muhafız Ordusu tarafından korunur.
Muhafız alayı nöbet değişim töreni; Mayıs ve Ağustos ayları arasında her gün 12:15’te töreni izleyebilirsiniz. Tören sarayın Stortorget tarafındaki meydanda düzenlenir.
4- VASA MÜZESİ
Adres: Djurgarden Adası. Giriş Ücreti; 130 SEK. Ziyaret Saatleri: Yaz aylarında (01.06-31.08) hergün 08:30-18:00 arası.
Vasa Müzesi yılda 1.200.000 ziyaretçisi ile İsveç’in en çok ziyaret edilen müzesidir. Bu müzede 17. yüzyıldan kalma ahşap bir kalyon sergilenmektedir. Bu kalyon, 333 yıl deniz altında kaldıktan sonra çıkartılan, dünyanın en iyi korunmuş tarihi kalyonudur.
Bu prestijli geminin başından geçenler oldukça ilginçtir. 1628 yılında denize indirilen kalyona İsveç’in en güçlü krallarından biri olan Gustav Vasa‘nın adı verilmişti. Vasa gemisinin ilginç hikayesi denize indirildikten 20 dakika sonra içinde mürettebatı ile devrilerek batmasıdır. Geminin niçin battığı ancak yüzyıllar sonra denizden çıkartıldıktan sonra anlaşılmıştır; gemi ilk inşaa edildiğinde lombarlarından çıkan bir sıra savaş topu bulunuyordu, daha sonra kralın emri ile üstüne bir kat güverte daha çıkılarak toplam 64 savaş topu ile denize indirilmiştir. Her ne kadar denge sağlaması için geminin safra kısmına 120 tok taş konulmuş olsa da bu yeterli gelmemiştir. Gemi limandan ayrılırken güçlü bir fırtına çıkmış ve yan yatarken lombar deliklerinden su aldığı için devrilip batmıştır. Bu da bize geminin aslında 64 savaş topunun ağırlığını kaldıramadığını, yanlış statik hesapları sonucu devrilerek battığını gösteriyor. Genimin içindeki 120 tayfadan 30’u gemi ile birlikte dibe batmıştır.
Geminin battığı yer müzenin olduğu yere oldukça yakındır. Vasa Kalyonu battıktan sonra orada bırakılm ış, unutulmuş ve böylece denizin dibinde 333 sene kalmıştır. 1950’li yıllarda, olduğu yerde tekrar keşfedilen geminin oldukça sağlam kalmış olduğu görülür. Bunun sebebinin kalın ve sağlam ahşaptan yapılmış olmasıdır. Fakat geminin çıkartılması son derece zor bir işti. Sağlam görünmesine rağmen çıkartılırken tamamen dağılma riski vardı. Bu yüzden her yanından zincirlerle bağlanarak bütün olarak çıkartılabilmiştir. Geminin dağılan parçalarının birleştirilmesi ise yıllar almıştır. Müze binası gemi çıkartıldıktan sonra üzerine inşaa edilmiştir.
Bozulmaması için 1961-1988 arasında 27 yıl boyunca “polietilen glikol” içinde bekletilmiştir.
Geminin sağlamlığını koruyabilmesi için müze içindeki ısı ve nem hep sabit kalmak zorundadır.
Geminin ana gövdesi geçmeli ve destekli biçimde yapılmış, güçlendirmek için 8000 çivi kullanılmıştır. Çivilerin boyutları farklıdır, 2 metreye kadar olanları vardır. Bu çiviler paslandığı için 1960’larda yenileri ile değiştirilmiştir.
5- STADSHUSET (Belediye Sarayı)
Adres: Kungsholmen Adası. Ziyaret Bilgileri: Bireysel ziyaret mümkün değildir. Ya kurumun kendi rehberli turları ile ya da önceden rezervasyon yaparak kendi grubunuz ile lisanslı bir rehber eşliğinde gezebilirsiniz. İngilizce dilinde halka açık turlar saat başı yapılmaktadır. Fakat bina içindeki etkinliklerden dolayı turlarda aksamalar olabilir. Giriş Ücreti; 110 SEK.
Kungsholmen Adası üzerinde yer alan bu zarif yapı Stockholm’ün Belediye Binası‘dır ve belki de şehrin bir numaralı simgesi haline gelmiştir. Binanın mimari tarzı Venedik, romantik mimari ve geleneksel İsveç mimarisinin bir karmasıdır. 1911-1923 yılları arasında inşaa edilen yapı su üzerindeki bir kuğudan esinlenerek tasarlanmıştır. 106 metre yükseklikteki kulesi kuğunun boynunu temsil eder. Bu binanın dünyaca tanımasının bir sebebi de Nobel Bilim ve Edebiyat ödüllerinin her yıl 10 Aralık’ta bu binanın salonlarında verilmesinden gelir. Papaz tuğlası (munktegel) denilen 8 milyon adet tuğladan yapılmış olan binanın dış avlusundan en güzel Stockholm manzarasını fotoğraflayabilirsiniz. Dış avludan ileriye doğru yürürseniz Stockholm’ü 1250 yılında kuran İsveç Kralı Birger Jarl için yapılmış olan sembolik sarkofajı görebilirsiniz. Sarkofaj altın kaplamadır ve şehrin ilk kurulduğu Riddarholmen Adası’na doğru bakar.
İsterseniz binanın belli bölümlerini bilet alarak gezebilirsiniz ve pişman olmayacağınıza emin olabilirsiniz. İçeride iki önemli salon vardır. Blue Hall Nobel ödüllerinin verildiği binanın ana salonudur. Diğer salon Altın Salon (Golden Room)’da ise ödüller dağıtıldıktan sonra Nobel Balosu düzenlenir. Bu salonun duvarları Bizans tarzında altın kaplı mozaiklerle süslenmiştir. Mozaikler cam ile kaplandığı için eskimez ve göz alıcı biçimde parlar. Duvarlardaki tasvirlerde toplam 11 kilo altın kullanılmıştır. Salonun duvarlarındaki çeşitli figürler İsveç tarihinin alegorik ve tarihsel olaylarını anlatır. En dikkat çeken figür ise İsveç’in pagan tanrılarından biri olan Odin figürüdür.
6- DROTTNINGHOLM SARAYI (Yazlık Saray)
Adres: Drottningholm Adası. Ziyaret Saatleri; Yaz aylarında (Mayıs-Eylül) 10:00-16:30 arası hergün açıktır. Nasıl Gidilir; Metro (T-Bana) gitmek için Brommaplan’da inip tekrar otobüse binmeniz gerekir. Tekne ile gitmek için Stadshuset yakınında, belli zamanlarda Stadshuskajen’den kalkan teknelere binebilirsiniz. Giriş Ücreti; 130 SEK.
İsveç’in 17. Yüzyıldan kalma en iyi korunmuş sarayı olan Drottningholm Sarayı İsveç Kral ve Kraliçesi’nin hem özel rezidansı hem de yazlık sarayıdır. Ana kapıdan girdiğinizde solda kalan güney kanat kral ve kraliçenin yaşadığı bölüm olduğundan ziyarete açık değildir. Unesco Dünya Mirası Listesi‘ne alınmış olan saray Stockholm merkezinden 12 km mesafedeki Drottningholm Adası üstündedir. Sarayda bizim tarihimizle bağlantılı bir duvar tablosu da vardır. Giriş salonlarından birinde içinde deve figürü olan büyük bir duvar resmi vardır. Bu duvar resmi 16. YY’da Osmanlı tarafından İsveç’e bakıcısı ile bir deve hediye edilmesini betimlemektedir. Rivayet edildiğine göre iklim şartlarına uyum sağlayamayan hayvan 1 yıl sonra ölmüştür. Sarayda ayrıca 17, 18. ve 19. yüzyıl dekorlarını yansıtan bir çok salon vardır. Bu salonlardan biri 19. YY devlet adamlarının portrelerinin asıldığı bir salondur ve bu salonda son Osmanlı padişahlarından Abdülmecid‘in de bir portresini görebilirsiniz.
Sarayın arkasında, ücretsiz gezebileceğiniz ve huzur bulabileceğiniz çok güzel bir bahçesi vardır. Özellikle sağ taraftaki gölün çevresinde yürüyüş yaparsanız kendinizi muhteşem bir doğanın içinde bulacaksınız. Bahçenin sağ tarafı bir gölün etrafındaki İngiliz Bahçeleri, sol tarafı ise Versay Sarayı’ndan örnek alınarak tasarlanmış barok Fransız Bahçeleri’dir.
7- ÖSTERMALM ve SALUHALL
Stockholm’un merkezine çok yakın bir semt olan Östemalm’in eski adı Lagudarsvandet (hayvan yeri) idi. Adından da anlaşılacağı gibi 17. YY’da Östermalm semti aslında Stockholm’ün hayvan ağıllarının olduğu bir yerdi. Çevrede yaşayanların kokudan şikayetçi olması üzerine bölge boşaltılmış ve 1880’lerden itibaren bugün gördüğünüz binalar inşaa edilmiştir. Östermalm bugün 36.000 nüfusu ile, Stockholm’ün en şık ve en zengin semtidir. İsveç’in en pahalı daireleri Östermalm’dadır. Merkezden 15-20 dakika yürüyüşle ulaşabileceğiniz Saluhall ise şehirdeki en şık kapalı pazar yeridir. İçeride meyveler, sebzeler, et ve deniz mahsulleri ürünleri, ayak üstü atıştırabileceğiniz lokantalar, geyik jambonu, yaban mersini reçeli gibi yerli ürünlerin en kaliteli olanları satılmaktadır.
8- DJURGARDEN ADASI
Nasıl Gidilir; Djurgarden Adası’na Sergels Torg meydanı’ndan yürüyerek ve köprüden geçerek 30 dakikada, Östermalm’den 15-20 dakikada ulaşabilirsiniz. Ayrıca 69 numaralı belediye otobüsü veya 7 numaralı tramvaya binerek müzelerin yakınında inebilirsiniz.
Djurgarden Adası Stockholm’ün üzerine kurulduğu 14 adadan biridir ve merkeze yakın bir konumdadır. Kelime anlamı “Av Sahası” anlamına gelir ve tarihte İsveç krallarının av alanı idi. Günümüzde, yapılaşmanın düşük olduğu bu yemyeşil ve büyük ada müzeler anıtlar, eğlence parkları, büyükelçilikler ve tarihi binalarla doludur. Bunların arasında en önemlileri Vasa Müzesi, Gröna Lund Lünaparkı, Skansen Açık Hava Müzesi ve Hayvanat Bahçesi, ABBA Müzesi ve Nordic Museum en başta gelenlerdir.
9- NORDİSKA MÜZESİ (Nordiska Museet)
Adres: Djurgarden Adası (ulaşım için ref: 8 ). Güncel ziyaret saatleri
Bu devasa müze 1520’lerden günümüze, İsveç kültürüne ve etnoğrafyasına adanmış bir müzedir. 19 . YY’da tuğla ve granitten inşaa edilen müze binası ve son derece etkileyici bir tasarıma sahiptir. Mimari tarz olarak Hollanda ve Danimarka Rönesans mimarisinden esintiler taşır. Sergi alanları 126 metre uzunlukta çok büyük bir ana salonun etrafında toplanmıştır. Müzede 1.5 milyon parça sergilenir. Bunların arasında geleneksel kıyafetler, örtüler, ev eşyaları, beşikler, mutfak aletleri, takılar gibi İsveç folklörünün ve kültürünün ilginç parçalarını görebilirsiniz. İsveç kültürünü yakından tanımak istiyorsanız burası Stockholm’de mutlaka gezmeniz gereken çok zengin bir müzedir. Ayrıca 6 milyon fotoğraflık bir arşiv ile çok zengin bir kütüphanesi vardır.
10- ABBA MÜZESİ
Adres: Djurgarden Adası, (Ulaşım için ref: 8 ). Giriş ücreti; 185 SEK. Güncel Ziyaret Saatleri.
2013’te açılan bu interaktif müze klasik bir müze anlayışından oldukça uzaktır. Örneğin grubun üyelerinden Benny’nin evindeki piyanoya bağlı olan müzedeki piyano, Beny evinde ne zaman piyanosunu çalsa ona bağlanır ve aynısını çalmaya başlar.
11- SKANSEN AÇIK HAVA MÜZESİ ve HAYVANAT BAHÇESİ
Adres; Djurgarden Adası, (ulaşım için ref: 8 ). Giriş ücreti; sezona bağlı olarak 120 SEK – 180 SEK arasında değişiyor. Güncel ziyaret saatleri
Skansen İsveç’te açılan ilk açık hava müzesi ve hayvanat bahçesidir (1891). Açılış amacı endüstri devriminden önce İsveç’in farklı bölgelerinde yaşayan insanların yaşam biçimlerini tanıtmaktır. Müze 300.000 m2 alana yayılmıştır ve her yıl 1.200.000 ziyaretçisi vardır. Skansen’de İsveç’in farklı bölgelerine ait köy evlerini, daha zengin ailelerin evleri, çiftlik evlerini, diğer yöresel mimari örneklerini, o bölgenin adetlerini, yaşam biçimlerini görebilir, yöresel kıyafetler giymiş kişilerle sohbet edebilir, danslar, konserler izleyebilir, el sanatları atölyelerine girip çıkabilirsiniz. Çocuklu aileler için de, özellikle yaz ayları ve yaz sonu için tam gününüzü ayırabileceğiniz çok güzel bir deneyim olabilir fakat kış aylarında hem hayvanat bahçesi hem de evlerin bir çoğu kapalı olmaktadır. Hayvanat bahçesinde çoğunlukla İskandinavya faunasına ait olan kutup ayısı, ren geyiği gibi hayvanları görebilirsiniz. Ayrıca kış aylarında havanın çok erken karardığını da hesaba katmak lazım.
12- SERGELS TORG MEYDANI ve DROTTNINGGATAN CADDESİ
Sergels Torg Stockholm’ün en büyük modern meydanıdır. Bu meydan üzerinde Ahlens City ve H&M gibi büyük alışveriş merkezleri, yeme içme yerleri, Kulturhuset (Belediye Kültür Evi) ve metro durağı vardır. Yaz aylarında meydan üzerinde zaman zaman kültürel etkinlikler düzenlenir, güneşli havalarda gençlerin buluşma noktasıdır. Stockholm’ün trafiğe kapalı alışveriş caddesi Drottninggatan Caddesi’dir. Bu cadde, parlamentonun da üzerinde bulunduğu Eski Şehir’deki Helgeandsholmen Adası‘ndan başlar, Sergels Torg Meydanı’nı aşarak Hard Rock Cafe’nin bulunduğu Odengatan Caddesi’ne dek devam eder. Oldukça uzun bir cadde olan Drottninggatan üzerinde tüm isveç ve uluslararası markaları bulabilirsiniz.
13- OLOF PALME SUİKAST NOKTASI
İsveç’in barışsever ve sevilen başbakanı Olof Palme’nin 1986’da bir suikast sonucu öldürüldüğü yerde, kaldırımın üstünde o günün anısına bir plaket konulmuştur. Olof Palme buradaki bir sinema çıkışında, 28 Şubat 1986 tarihinde silahlı saldırı sonucu öldürülmüştür. Suikastin kim tarafından ve niçin işlendiği konusunda bir bilgiye ulaşılamamıştır.
14- FJALLGATAN GÖZLEM PLATFORMU
Stockholm’ün tüm panoramasını yüksekten görebileceğiniz en iyi yer burasıdır. Konum olarak merkeze biraz uzak konumdaki Södermalm semtinin denize yüksekten bakan terasıdır.
Bu sayfayı okumaktan keyif aldıysanız bize destek olmak için sayfayı beğenebilir (sol üstte) veya dostlarınızla paylaşabilirsiniz (sağ üstte).
- Stockholm’de Gezilecek 14 Yer
- Stockholm metro haritası
- Stockholm’de Türkçe rehber
* Bu blog sitesi üzerinden seyahat acentacılığı hizmetleri verilmemektedir. Sorumluluk Reddi, Gizlilik İlkesi, Kullanıcı Sözleşmesi sayfamıza giderek kullanım şartlarını buradan okuyabilirsiniz.