Bileta e hyrjes në Koloseum

Last Updated on 25 Janar 2023 by TT

Bileta e hyrjes në Koloseum

Bileta e hyrjes në KoloseumDo të gjeni lloje të ndryshme biletash dhe linja të gjata biletash për Koloseun. Për këtë arsye, rekomandohet të blini paraprakisht biletën tuaj të hyrjes në Kolose. Këtu mund të shihni çmimet dhe të rezervoni në mënyrë të sigurt. Hyrja është pa pagesë për vizitorët nën 18 vjeç dhe me zbritje për qytetarët e BE-së nga 18 deri në 25 vjeç. Çmimi i kufjeve është 5,5 €.

kolezyum hızlı giriş bileti

Bileta e hyrjes në Koloseum + Forumi Romak

Will you need a seperate ticket for Roman Forum?

Jo, ju gjithashtu mund të vizitoni Forumin Romak në Romë me të njëjtën biletë që blini për të hyrë në Koloseum. Biletat tuaja të hyrjes në Kolose do të jenë të vlefshme për dy ditë rresht.

roma kolezyumu

Si të shkoni në Colosseum me metro

Vendndodhja: Koloseu ndodhet në qendër të Romës, pranë Forumit Romak, në një distancë në këmbë 1 km nga Piazza Venezia.

Adresa dhe transporti me metro; Piazza del Colosseo (në një distancë në këmbë prej 800 metrash në Piazza Venezia), Metro Colosseum (Linja B / Linja Blu).

Ditët dhe orët e mbylljes së hapjes (2023)

Koloseu është i hapur 7 ditë në javë. Hyrja e fundit është një orë para kohës së mbylljes.

Ditët dhe orët e hapjes

  • 2 janar deri më 15 shkurt; Nga ora 08.30 deri në 16.30
  • 16 shkurt deri më 15 mars; Nga ora 08.30 deri në 17.00
  • 16 mars deri të shtunën e fundit të marsit; Nga ora 08.30 deri në 17.30
  • E diela e fundit e marsit deri më 31 gusht; Nga ora 08.30 deri në 19.15
  • 1 shtator deri më 30 shtator; Nga ora 08.30 deri në 19.00
  • 1 tetor deri të shtunën e fundit të tetorit; Nga ora 08.30 deri në 18.30
  • E diela e fundit e tetorit deri më 31 dhjetor; Nga ora 08.30 deri në 16.30

Datat e mbyllura; 25.12, 01.01, 01.05

Çfarë është Koloseu?

Koloseu njihet gjithashtu si Amfiteatri Flavian dhe është ndërtesa më e madhe e teatrit antik në botë. Është muzeu i dytë më i vizituar në Itali dhe me 6 milionë vizitorë në vit, muzeu i tetë më i vizituar në botë. Është gjithashtu një nga monumentet më të rëndësishme në historinë e arkitekturës botërore.

roma, kolezyum, deniz savaşları, gladyatörler

Koloseu është një amfiteatër pasi ka një formë të plotë rrethore. Përkundrazi, shembujt e gdhendur në një kodër në Greqinë e lashtë është ndërtuar në formë rrethore pa anuar nga një shpat dhe kjo është karakteristika më e rëndësishme e Koloseut. Koloseu u ndërtua në vendin e Pallatit të Perandorit Romak Neron. Ndërtimi filloi në anën lindore të Zonës së Forumit Romak në vitin 72 pas Krishtit nga Perandori Vespasian dhe përfundoi nga Perandori Titus, i biri i Vespasianit, në vitin 80 pas Krishtit.

roma kolezyumu

Më shumë informacion mbi Koloseun

Festimet e hapjes së Koloseut zgjatën për 100 ditë dhe më shumë se 5000 njerëz dhe kafshë u flijuan gjatë festimeve. Ndërtesa u bënë plotësime nga perandori Domitian midis viteve 81-96 pas Krishtit dhe disa pjesë të saj u restauruan. Meqenëse tre perandorët romakë të rëndësishëm që ndërtuan Koloseumin ishin nga dinastia Flavian, një emër tjetër për Koloseun është Amfiteatri Flavian.

Lufton Gladiator

Në romakun e lashtë, kafshët e egra të Afrikës si aligatorët, luanët, tigrat, rinocerontët u kapën dhe u sollën në Romë. Këto kafshë ishin figurat më të rëndësishme të lojërave dhe argëtimeve në Kolose.

roma kolezyum gladyatör savaşları

Këto kafshë u vunë nga uria në hambarët nën Koloseum dhe u quajtën për t’i bërë ato më agresive. Këto kafshë ishin të uritur dhe nganjëherë u detyruan të luftonin me njëra-tjetrën dhe nganjëherë u detyruan të luftonin me gladiatorët. Idioma “Ushqeje (një) për luanët” vjen nga këto lojëra të egra. Populli romak i shikonte me gëzim këto lojëra falas, së bashku me fëmijët e tyre, duke sjellë ushqimin me vete. Ndër këto lojëra, kishte edhe ato novatore si dhe ato brutale. Për shembull, në një nga lojërat, u portretizuan disa skena beteje. Në këtë lojë, muret e brendshme të Koloseut u izoluan dhe u mbushën me ujë. Ky ujë është sjellë nga lumi Tiber, disa km larg, përmes kanaleve të bëra me një pjerrësi të caktuar. Pishina ishte e mbushur me aligatorë dhe gjarpërinj dhe një luftë detare u portretizua me varka.

Cili është kuptimi i “Gladiator”?

Gladiator vjen nga “gladius”, një shpatë luftarake romake. Gladiatorët përbëheshin nga skllevër dhe të burgosur. Gladiatorët ishin të edukuar posaçërisht në shkolla dhe bliheshin e shiteshin. Njerëzit që donin të bëheshin të famshëm dhe rrezikonin vdekjen, përveç gladiatorëve, mund t’i bashkohen luftimeve. Gladiatorët mund të luftojnë me njëri-tjetrin ose me kafshë. Qëllimi i vetëm i gladiatorëve ishte të fitonin. Ata mundën të ishin të lirë vetëm në këtë mënyrë. Pas përleshjes, gladiatori shikoi perandorin dhe e shikoi duke treguar me gisht. Nëse gishti i perandorit ishte lart, gladiatori do të ishte i lirë nëse do të ishte poshtë, ai do të vritej. Po, u bënë shumë filma dhe u bënë lojëra kompjuterike në lojërat e gladiatorëve dhe ishte një argëtim kaq mizor.

Karakteristikat arkitekturore të Koloseut

kolezyum, colosseum

Koloseu u frymëzua nga amfiteatrot në greqishten e lashtë, por nuk u ndërtua në një shpat mali apo kodre si ato. Nuk është një rreth i plotë, por një elips me përmasa 189×156 metra dhe merr një hapësirë prej 24.000 m2. Kjo ndërtesë gjigante përbëhet nga dy muret me fole të pamësuar. Arena mund të zbrazet lehtësisht në vetëm 5-10 minuta me 80 portat e saj. Ndërtesa e punuar me travertin dhe muret e saj ishin të punuara me mermer. Kur e shikon nga jashtë, vrimat në mure janë vendet ku këto mermere janë ngjitur me shufra hekuri. Në atë kohë, këto mermere u zhvendosën dhe ranë nga tërmetet dhe shufrat e hekurit u vodhën në kohën kur hekuri ishte i vlefshëm. Për shkak të dëmtimeve të tërmeteve duken muret e brendshme.

Useful Links;

This post is also available in: Türkçe English Español Deutsch Français Italiano Português Magyar Svenska Nederlands Polski 日本語 한국어 简体中文 العربية Ελληνικα Suomi Čeština Română Norsk bokmål Български עברית हिन्दी Indonesia فارسی српски ไทย Ukrainian Català Русский Dansk Eesti Latviešu Lietuvos македонски Malti Slovenčina Slovenščina

Leave a Comment