Цени и трошоци во Париз

Цени и трошоци во Париз

Цени и трошоци во Париз; Цените во Париз генерално се околу 120 % повисоки отколку во Скопје. Дополнително, цените за изнајмување се повисоки за 480 отсто, трошоците за ручек и вечера се за 165 отсто повисоки отколку во Скопје. На лице кое живее во Париз му требаат најмалку 950 € месечно без кирија за да живее удобен живот. Ќе ви требаат околу 5.000 € во Париз за да живеете во сличен стандард што го имате со 112.000 денари во Скопје. Сите цени се за 2022 година.

Трошоци за патување во ПаризBooking.com

Цени на пазар, храна и пијалоци во Париз

 • Млеко, (1 лт) – 1,15 €
 • Бел леб (500 гр) – 2,10 €
 • Бел ориз, (1 кг) – 2,05 €
 • Јајца (12 Адет) – 3,80 €
 • Локално сирење (1 кг) – 17,00 €
 • Пилешки гради (без коски, 1 кг) – 12,60 €
 • Стек (1 кг) – 20,30 €
 • Јаболко (1 кг) – 2,70 €
 • Банана (1 кг) – 1,90 €
 • Портокал (1 кг) – 2,60 €
 • Домати (1 кг) – 3,40 €
 • Компири (1 кг) – 2,10 €
 • Кромид (1 кг) – 1,95 €
 • Марула (1 парче) – 1,40 €
 • негазирана вода (шише 1,5 lt) – 0,85 €
 • 1 шише вино (средна ценовна категорија) – 9,00 €
 • Локално пиво (шише од 0,5 литри) – 1,90 €
  Увезено пиво (шише 0,33 литри) – 2,65 €
 • 1 кутија цигара (Marlboro итн) – 10,50 €

Ручек и вечера, цени на храна и пијалоци во ресторан

 • Оброк 3 јадења по лице (во буџетски ресторан) – 15,00 €
 • Оброк 3 јадења по лице (во ресторан со средна цена) – 30,00 €
 • Комбо мени во Mc Donalds – 10,00 €
 • Локално пиво (0,5 lt) – 6,20 €
 • Увезено пиво (0,33 lt) – 6,00 €
 • Капучино (средна големина) – 3,70 €
 • Кока Кола (шише 0,33 lt) – 3,10 €
 • Вода (шише 0,33 lt) – 2,15 €

Транспорт, јавен превоз цени

 • Билет во еден правец за јавен автобус или метро – 1,90 €
 • Месечна карта за јавен превоз – 75,00 €
 • Отворање на такси метар (дневна тарифа) – 5,00 €
 • Такси, по км (дневна тарифа) – 1,80 €
 • Такси, 1 час чекање (дневна тарифа) – 45,00 €
 • Бензин (1 литар) – 2,00 €
 • Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline (или еквивалентен нов автомобил) – 22.0100,00 €
 • Toyota Corolla 1.6l 97kW Comfort (или еквивалентен нов автомобил) – 24.000,00 €

paris taksi fiyatları, ücret ve tarife

Месечни фиксни трошоци во Париз

 • Основни трошоци за домаќинството (струја, парно, вода, ѓубре) за стан од 85 м2 – 185,00 €
 • 1 минута припејд телефонски повик – 0,16 €
 • Интернет (10 Mbps, неограничен, кабелски или ADSL) – 30,90 €

Цени на облека, текстил и чевли во Париз

 • 1 панталони (Levis 501 или слично) – 87,00 €
 • 1 летен фустан во синџир продавници како Zara H&M – 38,50 €
 • 1 пар Nike патики за трчање (категорија со средна цена) – 87,00 €
 • 1 пар класични машки кожени чевли – 120,00 €

Трошоци за грижа за деца

 • Приватна градинка или јасли, месечно Плаќање за едно дете – 570,00 €
 • Меѓународно основно училиште, годишна исплата за едно дете – 23.000,00 €

Цени за спорт и одмор

 • Фитнес спортски клуб, месечна уплата за 1 возрасен – 36,00 €
 • 1 час изнајмување на тениско игралиште (Викенд) – 15,00 €
 • Кино (странски филмови), билет за 1 лице – 12,00 €

Месечни изнајмувања на куќи/станови

 • Стан со 1 спална соба во центарот на градот – 1.250,00 €
 • Стан со 1 спална соба надвор од центарот на градот – 920,00 €
 • Стан со 3 спални во центарот на градот – 2.750,00 €
 • Стан со 1 спална соба надвор од центарот на градот – 1.850,00 €

Цени на куќи/станови за продажба

 • Стан во центарот на градот, м2 цена – 12.200,00 €
 • Стан надвор од центарот на градот, М2 цена – 9.100,00 €

Плати и финансии

 • Просечна месечна плата (Нето) 2.590,00 €
 • Каматни стапки на хипотеки, 1,38% на годишно ниво
 • Цени и трошоци во Париз
 • Пазарни цени, патни трошоци, храна и пијалоци, такси, колку чини билет за метро, ​​воз и музеј?…цени за ручек, вечера, кафе капучино, пиво, цигара, билети за музеј итн.
 • Официјална веб-страница на париското метро

Некои од информациите на оваа страница се собрани од информации од веб-страницата numbeo.com.

Leave a Comment