Biletat e Kapelës Sistine të Vatikanit

Last Updated on 5 Qershor 2024 by TT

Biletat e Kapelës Sistine të Vatikanit

( Për të hyrë në Kapelën Sistine duhet të blini biletë hyrjeje për Muzetë e Vatikanit këtu. ) Adresa / vendndodhja: Kapela e famshme Sistine ndodhet në Pallatin Apostolik të Papës brenda Shtetit të Vatikanit dhe është një nga vendet që duhet parë në Muzeumet e Vatikanit. Emri zyrtar i kësaj kishe të mrekullueshme është Capella Magna ose Cappella Maggiore (Kapela e Madhe) dhe u ndërtua nga Papa Sixtus IV gjatë shekullit të 15-të.

vatikan bileti
Radha e biletave të Kapelës Sistine

Kapela është përdorur nga Papët për rite për shekuj me radhë. Sot, kapela përdoret për Konklavën (vend takimi i kardinalëve). Arsyeja kryesore pse Kapela Sistine është kaq e famshme janë afresket e rilindjes që zbukurojnë muret e kapelës, veçanërisht përshkrimi “Gjykimi i Fundit” në tavan të pikturuar nga Michelangelo.

Si të blini biletën e hyrjes pa pritur?

Për të vizituar Kapelën Sistine ju duhet të blini një biletë hyrjeje në Muzetë e Vatikanit. Dhe nëse ju pëlqen të hyni shpejt në muze, pa pritur në linjën e gjatë të biletave, duhet t’i blini biletat paraprakisht këtu ose mund të bashkoheni në një turne me guidë këtu.

Ditët/orët e hapjes dhe mbylljes

  • Orari i hapjes; nga e hëna në të shtunë; 09:00 – 18:00 (hyrja e fundit, ora 16:00).
  • Ditë të mbyllura (2023); të dielave (përveç të dielës së fundit të çdo muaji). 01.01, 06.01, 11.02, 10.04, 01.05, 29.06, 15.08, 16.08, 01.11, 08.12, 25.12, 26.12, 31.12.
  • Hyrja falas; çdo të dielë të fundit të muajit (nëse nuk përkon me të dielën e Pashkëve, 29.06 e Shën Pjetrit dhe Palit, 25.12, 26.12) nga ora 09:00 deri në orën 14:00. (hyrja e fundit ora 12.30)

Kontrolloni orët e përditësuara të hapjes këtu

Si të arrini; stacioni më i afërt i metrosë, autobusit, tramvajit

  1. Me metro: merrni linjën A në stacionin Valle Aurelia. Kapela Sistine është 5 minuta më këmbë nga këtu
  2. Me autobus: merrni autobusin numër 49 dhe zbritni në stacionin e autobusit Viale Vaticano
  3. Me tramvaj: merrni tramvajin 19 dhe zbrisni në ndalesën Piazza del Risorgimento. Do t’ju duhen 10 minuta në këmbë nga këtu për të arritur në Kapelën Sistine / Muzetë e Vatikanit.

Çfarë duhet të shihni në Kapelën Sistine?

Një nga pjesët më të rëndësishme të Muzeut të Vatikanit është Kapela Sistine ku ndodhet brenda Pallatit Apostolik. Kjo kishë madhështore është ndërtuar nga Papa IV Sixtus gjatë shekullit të 15-të. Kapela ishte përdorur nga Papa për ritualet fetare për shekuj me radhë. Sot kisha po përdoret për Asamblenë e Kardinalëve, kur zgjidhet Papa. Arsyeja kryesore pse Kapela Sistine është kaq e famshme janë afresket që zbukurojnë muret. Sidomos dy afresket në tavan dhe në mur të pikturuara nga Mikelanxhelo; “Krijimi i Adamit” dhe “Gjykimi i Fundit”

sistina şapeli bilet fiyatı

Në mure ka shumë afreske të tjera. Sixtus IVth kishte artistët më të aftë të periudhës që bënin këto afreske, si Sandro Botticelli, Pietro Perugino, Pinturicchio, Ghirlandaio, Roselli. Këta artistë përshkruan portretet e Papës me pjesë nga jeta e Jezusit dhe Moisiut.

Krijimi i Adamit

Ka nëntë kompozime të ndryshme në qendër të afreskeve të tavanit të pikturuara nga Michelangelo. Skenat nga seksioni i Zanafillës të Biblës u përshkruan në këto nëntë kompozime. Më e famshmja nga këto kompozime është përshkrimi i famshëm mbarëbotëror i “Krijimi i Adamit” Ky afresk i Mikelanxhelos (1511-1512) është një kryevepër unike dhe mund të krahasohet vetëm me Mona Lizën e Leonardo da Vinçit. Në këtë panel, Michelangelo përshkroi sesi Zoti i dha jetë qenies së parë njerëzore “Adamit” sipas përshkrimit në Bibël.

ademin yaratılışı, sistine şapeli

Gjykimi i Fundit

Piktura tjetër shumë e famshme është “Gjykimi i Fundit” afresku i Mikelanxhelos ndodhet në murin e altarit të kapelës. Ky afresk u përfundua në katër vjet nga 1536 deri në 1541 dhe përshkruan “Ditën e Gjykimit” pas ardhjes së dytë të Jezusit në tokë. Ju mund ta shihni Jezusin në pjesën e sipërme të përshkrimit, duke rrethuar me shenjtorë si Petrus, Lawrance, Pal, Sebastian dhe Baptist John, dhe në pjesën e poshtme përshkruhen qenie njerëzore që do të gjykohen.

sistine şapeli, kıyamet günü

Jeta e Moisiut

Një nga afresket e tjera më të famshme është “Jeta e Moisiut” pikturuar nga Sandro Boticelli dhe ndihmësit e tij. Kjo murale është pikturuar në një mur anësor të kapelës brenda dy viteve (1481-1482). Piktura tregon disa pjesë të rëndësishme të jetës së Moisiut; në anën e djathtë poshtë Moisiu po vret një person që lufton me vajzën e Jetros dhe në anën e majtë Moisiu u jep ujë kafshëve të tij, duke hequr këpucën në të majtë sipër dhe duke u nisur për në Egjipt. Dhe në fund majtas ai kthehet në Tokat e Premtuara.

sistine şapeli, vatikan müzesi, botticelli

Tundimi i Krishtit nga Djalli

Ky afresk quhet “Tundimi i Krishtit nga Djalli” është në murin përballë të Moisiut dhe është pikturuar nga Sandro Botticelli dhe ndihmësit e tij midis viteve 1480-1482. Në pjesën e sipërme të majtë të pikturës, Djalli vishet si murg dhe i shndërron gurët në bukë për të tunduar Jezusin. Në skenën tjetër, Djalli e ka ngjitur Jezusin në majë të tempullit në Jerusalem dhe i thotë të hidhet duke thënë “Zoti do të të mbrojë”. Në pjesën e sipërme të djathtë, Djalli e ka ngjitur Jezusin në një kodër të lartë dhe i premton botës të gjitha bukuritë e saj poshtë, nëse ai e nënshtron dhe Jezusi e rrëzon Djallin.

Pjesa e poshtme e mureve anësore: Disa pjesë të kësaj pjese përshkruheshin me bojë si pëlhurë ose perde. Në ritet e rëndësishme, këto panele mbulohen me perde argjendi të thurura posaçërisht me ari.

Lidhje të dobishme;

This post is also available in: Türkçe English Español Deutsch Français Italiano Português Magyar Svenska Nederlands Polski 日本語 한국어 简体中文 العربية Ελληνικα Suomi Čeština Română Norsk bokmål Български עברית हिन्दी Indonesia فارسی српски ไทย Ukrainian Català Русский Dansk Eesti Latviešu Lietuvos македонски Malti Slovenčina Slovenščina

Leave a Comment