Gotik Mahalle, Barcelona

Last Updated on 28 November 2019 by TT

Gotik Mahalle (Katalanca’da, Barri Gotic veya İspanyolca’da, Barrio Gotico) Barselona tarihinin başladığı yerdir. Erken Roma ve ortaçağ dönemlerinde şehrin tamamını oluşturan “eski kent / ciutat Vella” günümüzde de Barselona’nın kalbi hem de turistik merkezi olmayı sürdürmektedir.

Çok iyi korunarak bu güne dek gelmiş olan yapıların büyük kısmı Katalonya’nın denizcilikte en güçlü olduğu 11. ve 16. yüzyıllar arasından kalmadır.

Roma duvarları, ortaçağ yapıları, romantik meydanları, ilginç hikayelerle dolu Katedrali, kiliseleri, labirentli sokakları, kafeleri, kalabalık restoranları ve şık hediyelik eşya dükkanları ile Gotik Mahalle de sıkılmadan vakit geçirebilirsiniz.

Roma Şehri “Barcino”

Barcino harita
Las Ramblas ve Leitana Bulvarları arasında kalan eski şehrin (Ciutat Vella) Gotik Mahalle Bölgesi ve Barselona’nın çekirdeğini oluşturan ilk Roma şehri Barcino (Kırmızı bölüm; yer altındadır

Barcino Gotik Mahalle nin en eski bölümü olup büyük kısmı yer altındadır. Barselona şehri, MÖ 3. YY’da Kartaca Kralı Hannibal’in babası olan Hamilcar Barca tarafından ilk defa küçük bir köy olarak burada kurulmuştur. Kartacalılardan sonra, MÖ 15’te şehri ele geçiren Romalılar bu küçük yerleşimi düzenlemiş, geliştirmiş ve etrafını kale ile çevirerek Barcino ismini vermiştir. Kraliyet Sarayı (Palau Reial) yakınındaki Barselona Tarihi Müzesi’ne girerseniz bu şehrin kalıntılarının üzerinde (camla kaplı ve aydınlatılmış şekilde) çok ilginç bir gezinti yapabilirsiniz. Zamanında surlarla çevrilmiş olan şehrin 4 kapısı vardı. Bu surlar ortaçağda, şehrin genişletilmesi sırasında yıkılmış olsa da bugün yer yer kalıntıları görülebilir; örneğin yüzünüzü Katedral’in ana kapısına döndüğünüzde 200 m. kadar sağdaki binanın (Casa de l’Ardiaca) alt duvarları ve yanındaki kapıdan içeri giren su kemerlerinin kalıntıları halen mevcuttur. Sant Jaume Meydanı yakınındaki Calle Paradis 10, adresinde ise o dönemden kalan Agustus Tapınağı’nın dört sütunu, orjinal yerinde ve ücretsiz görülebilir.

Şehir Tarihi Müzesi, Kraliyet Sarayı / Museu d’Historia de la Ciutat y Palau Reial Mayor

Barcelona Şehir Tarihi Müzesi / Adres; Plaça del Rei 7, Tel: +34.93.2562122, Metro L4-Jaume I. Giriş Ücreti; 7 €, Her ayın ilk pazarı ve her pazar 15:00 sonrası giriş ücretsizdir.

Palau Reial, Kraliyet Sarayı, Barcelona, Barri Gotic
Tarih Müzesi’nin’de bir parçası olan Kraliyet Meydanı (Plaça Reial)’nda yer alan Kraliyet Sarayı (Palau Reial) ve San Martin Kulesi

Müze’nin girişi Roma dönemi Barcino şehri kalıntıları üzerine kurulu olan 14. yüzyıldan kalma Clarina Padella Malikanesi içindendir. Binanın üst katında 16. yüzyıldan günümüze Barselona tarihi tanıtılmaktadır. Alt katta ise 4000 m2 alana yayılı olan Avrupa’nın en büyük Roma yerleşimi, yeraltında kalan kentin sokakları ve meydanları ile birlikte görülebilir. Müzenin çıkışı Kraliyet Sarayı (Palau Reial Mayor)’ndandır.

Palau Reial tarih boyunca sırası ile Roma’lı yöneticilerin, Vizigot krallarının ve Aragon kontlarının rezidansı olarak kullanılmıştır. Bugünkü yapılar 10. ve 15. yüzyıllar arasından kalmadır. Salon del Tinell Kraliçe İsabel ile Kral Ferdinand’ın Amerika Kıtası’nın keşfinden dönen Kristof Kolomb’u kabul ettikleri salondur. Katalan Gotik Sanatı’nın başyapıtlarından Santa Agata Şapeli ve gözetleme kulesi olarak kullanılmış olan King Martin Kulesi de görülmeye değerdir. Tek biletle hepsini gezebilirsiniz.

Frederic Mares Heykel Müzesi / Museu Frederic Mares

museu frederic mares, barcelona, frederic mares heykel müzesiFrederic Mares Müzesi / Adres; Plaça de Sant Iu 5-6 (Katedral’in cephesinden, sol yan sokak). Giriş Ücreti: 4.20 €.

İspanya’nın en önemli ve sıra dışı heykel müzelerinden biridir. Müze, obsesif bir heykel ve ilginç objeler koleksiyoneri olan Frederic Mares’in 50.000 parçalık kişisel koleksiyonundan oluşmuştur. Bunların arasında Ortaçağ Avrupa’sı ve 12-17. yüzyıllar İspanya’sına ait eserler önemli bir yer tutar. Müzenin içinde bulunduğu bina bir ortaçağ engizisyon mahkeme binasıdır. Sıcak yaz günlerinde avlusundaki dingin kafede bir horchata içerek serinleyebilirsiniz.

Başdiyakozun Evi, Roma Duvarı / Casa de l’Ardiaca & Muralla Romana

barcelona, casa de l'Ardiaca, başdiyakozun evi
Posta kutusu tasarımında “kötü haber hızlı, iyi haber yavaş gelir” sözü kırlangıç ve kaplumpağa ile sembolize edilmiştir.

Başdiyakozun Evi (Arşiv Binası) ve Roma Duvarı / Adres; Santa Llucia 1, (Barcelona Katedrali’ne 200 m.).

12. yüzyılda inşa edilen bina antik Roma şehri Barcino’yu çevreleyen Roma surları üzerine yapılmıştır. Bugünkü halini 16. Yüzyılda alan bina en kapsamlı renövasyonu ünlü modernist mimar ve şehir planlamacısı Luis Domenech i Montener tarafından 1895’te geçirmiştir. Bina günümüzde şehir arşiv binasıdır ve girişte, Montaner’in tasarladığı sevimli modernist posta kutusu ile tanınır. Sanatçı posta kutusu üstündeki kırlangıç ve kaplumbağa figürlerini “kötü haber tez gelir, iyi haber geç gelir” düşüncesinden esinlenerek tasarlamıştır. Binanın yapısında kalan Roma duvarları zemin iç kısımda görülebilir. Binanın zarif tasarımlı avlusuna girmek serbesttir.

Pi ve Josep Oriol Meydanı /Plaça del Pi ve Plaça de Sant Josep Oriol

Pi ve Josep Oriol MPetritxol Sokağı’nın sonunda bitişik biçimde konumlanmış iki küçük meydan. Plaça del Pi’de Avrupa’nın en büyüklerinden bri olan gül desenli kapı vitrayına sahip, gotik ve anıtsal Santa Maria del Pi Kilisesi (1319-1391) ilginizi çekebilir. Yanında ise Esnaflar Locası (1685) ile Kutsal Kan Birliği Binası ve kilisenin Papazlık Konutu (1342) bulunur.

Sant Josep Oriol Meydanı ise her haftasonu çalışmaların sergilendiği renkli bir ressamlar meydanı haline bürünür. Meydanın ortasında Katalunya’nın ünlü oyun yazarı Angel Guimera’nın bir heykelini görebilirsiniz.

Sant Jaume Meydanı / Plaça Sant Jaume

Sant Jaume Meydanı, Katalunya’nın politik ve tarihi açıdan en önemli meydanıdır. Katalunya Hükümet ve Barselona Belediye binası bu meydandadır. 23 Nisan’da Katalan dini-milli Bayramı “Jordi” ve 24 Eylül’de dini bayram “La

Barri Gotic, Gotik Mahalle, Sant Jaume Meydanı, Ah Köprüsü, Bridge of sighs
Sant Jaume Meydanı yakınındaki Ah Köprüsü

Merce”’nin ana etkinlikleri bu meydanda olur. Meydanın bir tarafında Katalunya Hükümet Binası (Palau de la Generalitad), diğer tarafında ise Barselona Belediye Binası (Ön cephesi dört sütunlu) yer alır. Hükümet binasının sağ sokağından, Katedral’e uzanan sokağa girerseniz Venedik’teki ünlü “Ahh Köprüsü”‘nden esinlenerek yapılan ve Hükümet Binası ile Başkanlık Rezidansı’nı bağlayan neogotik “Pont del Sospirs” Köprüsü ile korku efekti veren ve su çörteni fonksiyonu gören grotesk gargolleri görebilirsiniz.

Hükümet Binasının diğer cephesinde yer alan ve Carrer del Call ve Carrer dels Banys Nous gibi özgün dükkanlar ve antikacıların da bulunduğu bu dar sokaklardan oluşan Eski Yahudi Mahallesi (El Call)’dir.

Leave a Comment