Güell Parkı / Parc Guell

Last Updated on 28 November 2019 by TT

Güell Parkı (Parc Güell) / (sıra beklemeden girmek için biletinizi ayırtın) Adres; Carrer de Olot. Giriş Ücreti; 7 €. Metro ile Ulaşım: L-3 hattı ile Vallcarca veya Lesseps durağında inip yaklaşık 15 dk yürüme mesafesindedir. Vallcarca’da dik yokuşu yürüyen merdivenlerle çıkabilirsiniz. Otobüs ile Ulaşım: H6, 32,24 ve 92. Katalonya Meydanı’ndan kalkıp Güell Parkı’na giden belediye otobüsü hattındaki yankesicilere dikkat, ayrıca bu otobüste oturacak yer bulmanız zor olabilir, trafik sebebi ile de sıkıntı yaşayabilirsiniz. Park’a 4 giriş kapısı vardır. Bunlardan ikisi bilet almak için diğer ikisi ise daha önce biletlerini almış olan ziyaretçilerin girişi içindir.

Güell Parkı (Parc Güell),  Katalonya’nın ve Katalan Modernisme (Art Nouveau) Sanatı’nın en önemli temsilcisi Antoni Gaudi tarafından iş adamı Eusebi Güell adına tasarladığı, Barcelona’nın Carmel Tepesi yamaçlarında, zengin aileler yaşayacağı malikanelerden oluşacak olan fakat yarım kalmış bir bahçe şehir projesidir. Hansel Gratel Evleri’ni anımsatan renkli evleri, Gaudi’nin içinde yaşadığı ve bugün müze olan Casa Museu Gaudi, trencadis işcilikli dünyanın en uzun bankı, Sala Hospitalia Meydanı, kuş yuvası biçimli arkadlar ve yollar gibi ilginçliklere sahip bu masalımsı bahçe şehir projesi 1910’da başlamış 1914’te finansal sebeplerle durmuştur. Fakat yarım kalmış olmasına rağmen 1984’te UNESCO Dünya Mirasi Listesi’ne alınmış, Barcelona’nın sembollerinden biri olmuştur. Güell Parkı Barcelona’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.

Gaudi’nin hiçbir eseri sanatçının ruhunu ve tarzını tek bir eserde bu kadar özetleyemez. Dönemin en zengin sanayicisi olan Eusebi Güell İngiltere ziyaretinde görerek etkilendiği bahçe-şehir tarzındaki bir projeyi gerçekleştirmek için yakın dostu Gaudi ile anlaşmıştır. Kırk malikaneden olması planlanan proje 15 hektarlık engebeli fakat tüm şehri kuşbakışı gören etrafı ormanlık bir arazi seçilmiştir. Fakat bu malikanelerden sadece bir tanesi ile, daha sonra Gaudi’nin uzun yılar yaşayacağı (bugün müze olan) bina ile parkın ana girişindeki egzotik tasarımlı iki yönetim binası ancak bitebilmiştir.

1910 yılında başlayan inşaat Eusebi Güell’in yaşadığı ekonomik sıkıntılar sebebi ile 1914’te bitemeden sonlandırılmıştır. Barselona Belediyesi tarafından satın alınan park 1918-1984 yılları arasında halka açık park olarak kullanıldı.

Barcelona, Park Güell, Dünyanın en büyük oturma bankı, bank, güel parkı
Gaudi’nin trencadi işçilikli dünyanın en uzun oturma bankı

Ana Meydan: Sala Hospitalia (Konukseverlik Salonu)‘nun üstünde bulunan bu ana meydan tüm Barselona’yı ve Akdenizi kuş bakışı görür. 110 metre uzunluktaki dünyanın en büyük bankı ile çevrelenmiştir. Kırık seramik parçalarının yeniden kompozisyonu ile oluşturulan (trencadi işçiliği) bank Gaudi’nin yakın arkadaşı Mimar Josep Maria Jugol tarafından tasarlamıştır.

Hansel ve Gratel Evleri: Güell Parkı nın ana girişinde dikkat çeken iki yapı sitenin güvenlik ve misafirlerin bekleme binası olarak inşaa edilmiştir. Parkın simgesi olan yapılardan birinin çatısı iyiliğin simgesi olan Aziz George Haçı diğeri ise kötülüğü simgeleyen zehirli mantar figürü ile taçlandırılmıştır.

Duvarlar: Gauidi’nin kuş yuvası biçiminde tasarladığı teras duvarları, üzerine dikilmiş ağaç ve bitkiler uzaktan bakıldığında saksı formunu anımsatır.

Trias Evi: Yukarı yamaçlarda görünen beyaz renkli malikane parkta inşaatı tamamlanan tek evdir ve döneminin ünlü avukatı Martin Trias oturmuştur. Ev günümüzde özel mülktür.

barcelona, güell parkı, gezilecek yerler, arkadlar
Arkadlar

Viyadükler: Parkın farklı bölümleri arasında kolay ulaşım sağlamak isteyen Gaudi her biri farklı tarzlarda olan üç seviyeli viyadükleri parktan çıkan taşlarla inşaa etmiştir. Galerileri destekleyen kolonlar eğimlidir ve bitiş noktaları yarım daire şeklinde tasarlanmıştır. Sütunların bazıları “çamaşırcı kadın, meyve satıcısı” gibi figürlerle süslenmiştir.

Sala Hospitalia (Konukseverlik Salonu): Sitenin pazar yeri olarak inşaa edilmiş olan 100

gezilecek yerler, Sala Hospitalia, park güell, güell parkı, barcelona, gaudi
Sala Hospitalia “Konukseverlik Salonu”

dorik sütunlu salonun trencadi işçilikli tavan süslemeleri ile akustik özelliği dikkat çeker. Gaudi bu 100 dorik sütunlu salonu Yunanistan’ın Delfi Antik Kenti’ndeki Apollo Tapınağı’ndan esinlenerek tasarlamıştır. Düz çizgileri sevmeyen Gaudi aralara koyduğu asimetrik sütunlar ile her zamanki gibi yine tekdüzeliği bozmuştur.

park-guell-kertenkeleSu Semenderi: Parc Güell’in ana giriş kapısında, Hansel ve Gratel Evleri’ne inen merdivenlerin ortasında duran, çeşme işlevi gören ve gelenleri selamlayan trencadi işçilikli su semenderi figürü Barselona’nın en çok fotoğraflanan sanat eseridir. Aynı zamanda La Sagrada Famili Bazilikası ile birlikte Barcelona’nın en önemli iki sembolünden biridir.

This post is also available in: English

Leave a Comment