Last Updated on 25 March 2022 by TT
La Sagrada Familia Bazilikası
La Sagrada Familia Kilisesi (Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família / Kutsal Aile Bazilikası) / Adres, Carrer de la Marina, l’Eixample, Barcelona. Bilet Ücreti; giriş ücreti 22 € – 29 € arasında değişiyor, biletinizi önceden buradan alırsanız az bir farkla uzun bilet kuyruğunda beklemeden girebilirsiniz. Metro ile Ulaşım; Metro La Sagrada Familia (L2, L5 hatları). Otobüs İle Ulaşım; Belediye otobüsü hatları; 19, 33, 34, 43, 44, 50, 51, B20, B24.
Ziyaret günleri ve saatleri
- Kasım-Şubat: Pazartesi-Cumartesi 09:00 – 18:00. Pazar günleri 10:30 – 18:00 arası.
- Mart ve Ekim: Pazartesiden cumartesiye 09:00 – 19:00. Pazar günleri 10:30 – 19:00.
- Nisan-Eylül: Pazartesi-Cumartesi 09:00 – 20:00. Pazar günleri 10:30 – 20:00.
La Sagrada Familia Kilisesi, Katalan Modernisme /Modernizm sanatının ünlü temsilcisi, mimar Antoni Gaudi‘nin en hayranlık uyandıran eseridir. La Sagrada Familia aynı zamanda Barselona şehrinin de birincil simgesidir. La Sagrada Familia bir katedral değildir. Bir katedral kadar büyük olması sebebiyle ve bir şehirde iki katedral olmayacağı için bazilika statüsü almıştır. Barselona’ya gelen herkesin mutlaka görmesi gereken yer La Sagrada Familia Kilisesi’dir. Fakat kiliseyi gören ziyaretçilerin önemli bir kısmı kilisenin içini görememektedir. Bunu sebebi özellikle yüksek sezonda çok uzun bilet kuyrukları olması ve insanların beklemek istememesidir. Bazilikanın orman duygusu veren ilginç iç tasarımı ile Gaudi’nin mezarının bulunduğu kript bölümünü görmek istiyorsanız biletinizi önceden buradan üzerinden alabilir ve sıra beklemeden hızlı girebilirsiniz.
La Sagrada Familia Bazilikası; Bitmeyen Kilise
“La Sagrada Familia” kelimesi Katolik inancında “Hz İsa, Meryem ve Hz Yusuf’”dan oluşan “Kutsal Aile” kavramını ifade eder. Dünyanın en özgün ve sıradışı dini yapılarından biri olan bu anıt hem Gaudi’nin en ihtişamlı eseri hem de Barcelona’nın bir numaralı sembolüdür. Bu akıldışı, ihtiraslı kilisenin inşaası 1882 yılında başlamıştır ve halen devam etmektedir. İkinci bir ismi de Bitmeyen Kilise olan yapının Gaudi’nin 100 ölüm yıl dönümü olan 2026’da bitirilmesi planlanmaktadır.
La Sagrada Familia Kilisesi’nin projesi 1881’de bir dini dernek tarafından ilk önce mimar Francecs de Villar’a verilmiş fakat bir yıl sonra yaşanılan anlaşmazlıktan dolayı proje, o anda 31 yaşında olan Antoni Gaudi’ye teklif edilmiştir. Gaudi, haç şeklindeki ilk temel plana sadık kalmış fakat daha sonra 95 X 60 m boyutlarında, 13.000 kişi kapasiteli, en büyüğü 170 metre, diğerler 100’er metre olan 18 kuleden oluşan bugünkü yapının projesini tasarlamıştır.
La Sagrada Familia Kilisesi bir katedral değil bazilikadır (büyük kilise) ve Hıristiyanlık inancında “işçilerin ve ailelerin koruyucu azizi” olarak kabul edilen Hz. Yusuf (Sant Jozep) adına ithaf edilmiştir.
Kilise’nin Mimari Özellikleri
Gaudi kiliseyi tasarlarken sembolizmi en üst seviyede kullandığı anıtsal bir eser ortaya koymak istemiştir. Gaudi tüm eserlerinde doğadan esinlenmiştir. Ona göre doğada düz çizgi yoktur ve bu sebeple hiç bir eserinde tek düzeliği sevmez ve düz çizgi kullanmaz. Sanatçı, Katalan Modernist Sanatı’nın Neo-Gotik ile birlikteliğini açıkça ortaya koyduğu, bugün gördüğümüz La Sagrada Familia Kilisesi’ni tasarlarken Barselona yakınlarındaki Montserrat Dağı‘nın ilginç topografik yapısından etkilenmiş ve dağın yapısına benzer biçimde, binanın Kutsal Doğum Cephesi‘nı bu ilginç doğal oluşumlardan esinlenerek tasarlamıştır. Kilisenin dış cephelerine dikkat edilirse bazı kısımların açık bazı kısımlarının koyu renkli olduğu görülür. Bunun sebebi Montjuic Tepesi’ndeki bir taş ocağından çıkarılan malzemenin zamanla renk değiştirerek kararmasıdır.
La Sagrada Familia bittiği zaman aşağıdaki formda şekilde olacaktır;
Çan Kuleleri
Orjinal planda, her bir cephede Hz İsa’nın Oniki Havarisi‘nden dördünü temsil eden toplam 12 çan kulesi vardır. Kilisenin apsis (arka) kısmındaki inşaası devam eden (2015) geniş tabanlı kule Hz Meryem‘i, henüz inşaa edilmemiş ve 12 kulenin ortasından yükselecek olan 4 büyük kule ise dört incil yazarını (Matta, Markos, Luka ve Yuhanna) sembolize edecektir. Tüm bu 17 kulenin ortasına inşaa edilecek en yüksek (170 metre) ve ihtişamlı kule ise Hz İsa‘yı temsil edecektir.
Kilisenin Cepheleri
La Sagrada Familia Kilisesi’nin üç anıtsal cephesi ve 18 kulesi Hristiyanlığın önemli şahsiyetlerine atfedilmiştir.
- Hz İsa’nın doğumuna adanan Kutsal Doğum Cephesi
- Hz İsa sevgisine adanan Çile Cephesi
- Hayat, ölüm ve Hristiyanlık inancına adanan Zafer Cephesi (2015 itibarı ile inşaa halindedir, üst bir rampadan girişi olacaktır ve en ihtişamlı cephe olacağı söylenmektedir.)
1- Kutsal Doğum Cephesi (Fachada del Nacimiento)
“Fachada del Nacimiento” yani Kutsal Doğum Cephesi İsa’nın doğumuna adanmıştır. Gaudi’nin sanatının doruk noktaya ulaştığı ve onun gözetiminde tamamlanmış ilk ve tek cephedir. Biri ortadaki ana kapı olmak üzere üç kapıdan ve 4 gotik çan kulesinden oluşur. Her üç kapı Katolik inancının önemli dogmalarını, Hz İsa’nın doğumunu, çocukluk ve gençlik yıllarını tasvir eden figürlerle süslenmiştir.
Gaudi girişteki kabartmaların bir çoğunu bir ressam gibi doğaçlama biçiminde kendi elleriyle yapmıştır. Gaudi bu eserlerin kalıplarını çıkartırken gerçek hayvan ve insan bedenleri kullanmıştır. Bazı figürlerinin morgdan gizlice elde edilen insan bedenleri kullanılarak yapıldığı iddia edilmektedir.
Üç kapının arasında palmiye dalları ile taçlanmış olan göz alıcı süslemelere sahip iki sütun dikkati çeker. Sütunların üzerine yerleştirilmiş dört kaplumbağa figürü üzerinde dört yönden esen rüzgarı simgeleyen dört melek figürü ise dünyanın sonunun yaklaştığını haber vermektedir. Kaplumbağa, Çin kültüründe “değişmezliği, garantiyi ve evrenin gücünü” simgeler. Buna karşılık her iki yana konulmuş iki “bukalemun” figürü ise doğanın sürekli değişim halinde olduğunu betimlemektedir.
Kutsal Doğum Cephesi 3 kapıdan oluşur. Her bir kapı Hristiyanlığın üç önemli erdemine adanmıştır;
Merhamet Kapısı (Orta Kapı)
La Sagrada Familia Kilisesi‘nin bu ilk inşaa edilen kapısı ortadan bir sütunla ikiye ayrılmıştır ve sütunun üstünde Hz İsa’nın doğumu ile vaftiz edilmesi Hz Meryem ve Hz Yusuf ile birlikte tasvir edilmiştir. Merhamet kapısı daha çok doğum ve çocukluk yıllarından rölyefler içerir. Dikkatle incelenir ise, çocukluğunda çobanlık yapan Hz İsa’nın bu dönemine atfen ahır, öküz, eşek, çoban figürleri ile, üç müneccim krallar ve üstte müzisyen melek figürleri ayırt edilebilir. Ana kapının en üst kısmında bir “hayat ağacı” sembolü, ağacın dibinde ise kadeh tutan melek ve pelikan figürleri görülür. Bu hristiyanlıktaki şarap ve ekmek yeme ayinini sembolize eder. Ağacın tepesindeki Tau haçı üzerindeki X harfi İsa’nın isminin (Xesus) baş harfini, onun üstündeki güvercin figürü de Kutsal Ruh’u simgeler.
Umut Kapısı (Sol Kapı)
Figürler, en alt bölümde Nil Nehri ve çevresinin flora ve faunasından semboller ile başlar. Sağda üst kısımda ise İsa’nın doğumu öncesi çocukları öldüren zalim kral Herod figürü görülebilir. Ortada ise Mısır’a kaçmadan önce Hz Yusuf’un Bebek İsa ile yaptığı konuşması tasvir edilmiştir. Tasvir, marangoz olan Hz Yusuf’un iş aletleri ile tamamlanmıştır. Onun üzerinde de Hz Meryem’in Hz Yusuf ile evlenmesi tasviri yer alır. Üstteki figür ise Kutsal Ruh tarafından yönlendirilen Hz Yusuf’un kiliseyi temsil eden çapalı bir sandala binmiş olduğu görülür.
İnanç Kapısı (Sağ Kapı)
En altta Filistin coğrafyasına ait flora ve fauna tasvirleri ile başlar ve genel olarak İsa’nın gençlik dönemlerinden betimlemeler taşır. Ortada Hz İsa’nın 13 yaşında iken verdiği bir vaiz tasviri vardır. Bu tasvirin çevresi Hristiyanlık inancında takdis (komünyon) geleneğini simgeleyen üzüm salkımları, buğday taneleri ve tanrısal simgeler olan el ve göz figürleri görülebilir.
2- Tutku / Çile Cephesi
Fachada de la Pasion Cephesi. La Sagrada Familia Kilisesi’nin güney-batısını oluşturan bu cephe Hz İsa’nın son günleri ve ölümü teması üzerine tasarlanmıştır.
Bu cephede İsa’nın son yemeğinden çarmıha gerilişi ve ölümünde dek yaşadıkları anlatılır. Üç kat halinde yerleştirilen imgeler “S” biçiminde, sırası ile, en sol alt kısımda “İsa’nın Son Yemeği” tasviri ile başlar ve en üstte sağda İsa’nın gömülmesi ile sona erer.
1950’lerde heykeltıraş Josep Subirachs tarafından düzenlenen bu cephede sanatçı Gaudi’nin kabartmalı tarzını devam ettirmemiş, kendi sanatının güçlü imgelerini kullanmıştır. Zayıf bedenli, bazılarına göre estetikten uzak olan bu keskin hatlı figürlerin Gaudi’nin tarzından uzak olması ülkede ciddi tartışma ve eleştirilere maruz kalmıştır. Doğum cephesinde olduğu gibi dört kule ile taçlanan cephenin girişi Gaudi’nin sık kullandığı tarzda zarif sütun ve kemerlerle desteklenmiştir.
Cephenin ortadaki bronz ana giriş kapısı üzerinde İncil’den pasajlarlar görülebilir.
Girişin üst kısmında piramidal bir alınlık üzerinde “Jesus Nazarenus – Rex Juderia” yani “Nazaretli İsa – Yahudilerin Kralı” yazısı dikkat çeker.
En üst kısımda da Tanrı katına yükselmiş olan İsa’nın altın kaplama heykelini dünyaya bakarken görürsünüz.
La Sagrada Familia Kilisesi’nin İçi;
Latin haçı biçiminde inşaa edilmiş olan La Sagrada Familia Kilisesi beş koridordan oluşur. Ana nefin
kemer yüksekliği 45 metre, yan neflerinki ise 30 metreye ulaşır. Sütun açıklıkları 7.5 metredir. Bununla birlikte apsis bölümündeki sütunlar bu düzenin dışında kalır. Ana tonozun kemer genişliği 70 metreyi bulur. Apsis ise 75 metre genişliğe erişen hiperboloid bir tonozla kapatılmıştır. Gaudi ana girişte duran bir ziyaretçiyi etkilemek için kubbe kemerlerini, bir ileri aşamada da daha azametli bir apsis genişliği görmesini istemiştir. Gaudi’nin mezarı kilisenin kript bölümündedir.
La Sagrada Familia Bazilikası Niçin Bitmiyor?
2014 yılında Papa XVI. Benedicus tarafından kutsanarak ibadete açılmış olmasına rağmen La Sagrada’da inşaat halen devam etmektedir. Tasarım, uygulama ve inşaat işleri yaklaşık 130 senedir devam etmektedir. Bunun en önemli sebebi inşaat masraflarının (Gaudi’nin vasiyetinde olduğu biçimde) en başından bu yana “halkın kilisesi” olması amacıyla bağışlarla karşılanıyor olmasıdır. Kilisenin bitiş tarihi Gaudi’nin 100. ölüm yılı olan 2026’da bitirilmesi planlanıyor.
- La Sagrada Familia Bazilikası
* Bu sitedeki bilgiler izinsiz kopyalanamaz.
This post is also available in: English