Last Updated on 28 January 2024 by TT
Granada’da Gezilecek Yerler
Granada’da gezilecek yerler Elhamra Sarayı ile kısıtlanırsa bu mistik şehre haksızlık yapmış oluruz. Granada, İber Yarımadası’nın en güneyini oluşturan İspanya’nın Endülüs Özerk Bölgesi‘ne ait bir şehirdir. Granada coğrafi olarak çok istisnai bir konumda yer alır. Deniz seviyesinden 738 metre yükseklikteki şehir Costa Tropical olarak adlandırılan Akdeniz kıyılarından bir saatlik mesafedeyken sırtını dayadığı Sierra Nevada Dağları’nda yılın 3 ayı kayak yapılabilir. Sierra Nevada’nın Mulhacen Zirvesi (3478 metre) İspanya’nın en yüksek noktasıdır.
- Alhambra Sarayı’na girişinizi garantilemek ve uzun bilet sırasında beklemeden girmek için tıklayın
- Granada Otel ve Apart Otel Tavsiyeleri
237.000 nüfusu ile İspanya’nın 13. büyük şehri olan Granada, İspanya’daki son Emevi sultanlığının göz kamaştırıcı Alhambra Sarayı sayesinde milyonlarca turistin uğrak noktasıdır. Granada aynı zamanda İspanya’dan son Müslüman ve Musevileri kovan Kastilya Kraliçesi İsabel‘in mezarının da bulunduğu Granada Katedrali ve İspanya’nın en iyi şairi olarak kabul edilen Federico Garcia Lorca‘nın doğum yeri olması ile tanınır.
Granada İspanyol çingenelerinin ve flamenkonun şehridir. 13. Yüzyıldan itibaren Granada’nın Sacromonte Tepesi‘ndeki mağaralarda yaşamaya başlamış olan çingeneler burada flamenko kültürünü geliştirmişlerdir ve halen aynı evlerde ve mağaralarda yaşamaya devam etmektedirler. Granada aynı zamanda bir öğrenci kentidir. İspanya’nın 4. büyük üniversitesi olan Granada Üniversitesi 88.000 öğrencisi ile şehre canlılık ve zenginlik katar.
Granada’da Gezilecek Önemli Yerler
Granada’da gezilecek yerler Elhamra Sarayı ile sınırlı değildir. Şehir merkezinde Granada Katedrali ve çevresindeki tarihi yapılar ile merkezden yürüme mesafesindeki Albayzin semti mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
Granada Katedrali + Kraliyet Şapeli
Granada Katedrali, Nasri Hanedanlığı döneminde Camii El Kebir (Ulu Camii) olarak bilinen Gırnata’nın en büyük camiisinin olduğu yerde bugün Granada Katedrali yükselmektedir. Granada’nın 1492‘de Kastilyalıların eline geçmesiyle, Kraliçe İsabel’in emri ile cami yıkılmış, bu geniş arazi üzerine önce Kraliyet Şapeli (Capilla Real), daha sonra da hemen yanına büyük şehir katedrali (Capilla Mayor) inşaa edilmiştir.
Kraliyet Şapeli (Capillo Real)
Capilla Real (Kraliyet Şapeli), Granada’nın en etkileyici Hristiyan mimarlık örneğidir ve İspanya’da Gotik mimari tarzında inşaa edilmiş olan son dini yapıdır. İçinde Kral Ferdinand, Kraliçe İsabel, kızları Deli Juana ile Juana’nın eşinin mezarı vardır. Şapelin içinde ayrıca kraliyet ailesine ait taç, kılıç, asa, sancak, ayna, çanak-çömlek gibi eşyalar da sergilenmektedir.
Capilla Mayor (Büyük Katedral)
Ön yüzü barok, kubbesi Rönesans gövdesi Gotik tarzda inşa edilen Büyük Katedral ise, 116 x 67 metre ebadındaki iç hacmi ve 45 metre yüksekliğindeki kubbesi ile devasa bir görünüme sahiptir.
Katedralin yapımına 1532 yılında başlanıp iç dizaynı ancak 1704’de tamamlanabildiği için, bu inşa süresi içinde ibadet yeri olarak, katedralin güneydoğu ucundaki El Sagrario Kilisesi kullanılmıştır. Gırnata Ulu Camii’nin önemli bir bölümünün deformasyonu ile inşa edilen bu kilisenin dıştan görünümü, ana giriş kapısı dışındaki tüm yapının gerçek kimliği hakkında önemli ipuçları verir. Katedralin yanındaki küçük binalar Müslümanlar zamanındaki çarşının dükkanlarıdır.
La Madraza (Medrese)
Katedralin doğu kısmında kalan iki katlı, sıra sıra balkonlu, ince uzun bina Madraza diye anılır. Gerçek anlamda da eski bir medrese olan bina 14. YY’da Sultan I. Yusuf tarafından yaptırılmıştır. İşgalden sonra şehir kulübü (Casa de Cabildos) olarak kullanılan bu bina önceleri, kuşatma sırasında kahramanlık gösteren 24 şövalyenin (Caballeros Venticuatro) hizmetine tahsis edilmişti. 18. YY’da dış görünümü tamamen değiştirilip barok desenlerle süslenen binanın içinde, halen Endülüs tarzı zarif sütun ve kemerler, ahşap işleme tavanlar, kapı kemerinde besmele ve ayet hatlarına rastlanabilir. Medresenin mescit kısmı ise, süslemelerinin güzelliği ve Elhamra Sarayı’ndaki dekor zenginliğine benzerliği sebebiyle yıkılmadan, olduğu gibi korunmuştur. Bina bugün Granada Üniversitesi’ne aittir ve açık ise girip bakabilirsiniz.
Albayzin semti ve Arap Hamamı “Banos Arabes”
Merkezdeki Plaza Nueva ve Plaza Santa Ana Meydanları’ndan başlayan ve Darro Nehri boyunca devam eden vadinin bir tarafı Alhambra’nın olduğu tepe diğer tarafı ise Albayzin semtinin olduğu tepedir. Burası Nasri Hanedanlığı döneminde ve öncesinde Müslümanların yaşadığı bölgedir. Beyaz badanalı az katlı geleneksel evleri, kıvrımlı sessiz sokakları Granada’nın en güzel semtidir. Albayzin ismi Baeza’lı anlamına gelir ve daha kuzeydeki Baeza şehrinden gelen müslümanların buraya yerleşmesiyle verilmiştir. Albayzin’deki evlerin bir çoğu Müslüman döneminden kalmadır ve Endülüs Müslüman mimarisinin izlerini taşır; yeşil pencere pervazları, avluları (patio) ve evin ortasından yükselen (yaz aylarında serinlemek için çıkılan) kule şeklindeki üstü kapalı teraslar…
Albayzin semtinin nehre bakan kısmında bugün müze olarak kullanılan bir Müslüman hamamı (Banos Arabes) vardır. Bu hamam Müslüman dönemden kalma olup İspanya’da yok edilmekten kurtulabilmiş olan tek hamamdır.
Corral del Carbon (Kervansaray)
Granada’nın merkezinde Endülüs döneminden kalan iki önemli eserden biri, Corral del Carbón diye adlandırılan kervansaray, diğeri ise Alcaicerie adını taşıyan şark usulü çarşıdır. Corral del Carbón, tüm İspanya’da yıkılmadan günümüze ulaşan tek kervansaray örneğidir. Burada, özellikle Kuzey Afrika’dan mal satmaya veya mal almaya gelen tüccarların kaldıkları sanılmaktadır. İspanya altın çağında (16. ve 17. YY, Edad de Oro) burası bir süre tiyatro gösterileri için merkez olmuştur. Artık turizm enformasyon bürosu olarak hizmet veren binanın avlusunda, yaz geceleri flamenko gösterileri yapılmaktadır.
Alcaiceria Çarşısı
Katedralin yanındaki küçük binalardan oluşan uzun kapalı çarşı, Endülüs Müslümanları zamanından kalma çarşının dükkanlarıdır ve “Alcaisería” diye anılır. Özel giriş kapısı olan bu çarşı, dar sokakları ve küçük dükkanları ile bildiğimiz klasik şark usulü çarşıların bir örneğidir. Ancak ismi Romalılar zamanından kalmadır. Roma imparatoru Justinian (Arapça’da Kayzer) Arap tüccarlara ülkedeki pazarlarda ipek satma izni verdiği için, bu tür pazarlara el-kayzeriyye (Kayzer’in mekanı) denilmiştir. Bu isim İspanyolca’da Alcaicerie’ya dönmüştür. 19. YY’daki büyük yangında pazarın bir bölümü yandığı için, tamirat sırasında dış görünümde bazı değişiklikler olmuştur.
Sacromonte Tepesi
Sacramonte Tepesi’nin Granada’da gezilecek yerler arasında çok özel bir yeri vardır. Sacromonte İspanya’da çingene kültürünün doğduğu ve halen yaşamaya devam ettiği en otantik yerdir. Albayzin semtinin kuzeydoğusunda bulunan Sacromonte Tepesi, çingene (gitanos) mahallesi olarak da anılır. Bir zamanlar kayadan yontulmuş evlerin (cuevas) içinde yaşayan çingeneler, günümüzde artık beyaz boyalı küçük evlerde yaşamaktadır. Bu mağaralarda flamenco dansının “zambra“ denilen otantik örneklerini sunan çingeneler, bu sebeple turistlerin ilgi odağı halindedirler.
- Granada’da Gezilecek Yerler