Last Updated on 27 November 2019 by TT
Atina Antik Agora (Ancient Agora) – Adres: 24 Andrianou Street, Atina. Giriş Ücreti; 8 €. Ziyaret Saatleri; hergün 08:00 – 15:00. Kapalı Günler; 1 Ocak, 25 Mart, 1 Mayıs, Paskalya Pazarı, 25-26 Aralık. Nasıl Gidilir; En yakın metro istasyonu Monastiraki’den yürüyerek 5 dakika.
Akropol ve müzesini özel rehberle gezmek için tıklayın.
Atina’dan adalar turu için tıklayın.
Atşna Agorası Atina’da gezilecek tarihi yerler arasında en önemlilerden biridir. Agora’lar Antik Yunan’da şehirlerin merkezini ifade eder. Şehrin çarşısı ve yönetim binaları agora çevresine toplanmıştır. Atletik spor karşılaşmaları da agoralarda yapılırdı. Agora kelimesi Eski Yunanca’da “toplanma ve nutuk” anlamına gelir. Buradan anlıyoruz ki agoralar günlük hayatın yaşandığı, halka hitab edilen alanlardır. Atina’da iki tane agora vardır. Birisi Monastiraki-Plaka arasındaki küçük Roma Agorası, diğeri de büyük Antik Yunan Agorası. Biz burada Antik Yunan Agorası’nı anlatıyoruz. Atina Agorası’nı uzaktan, güzel bir açıdan görmek istiyorsanız, Akropol’e çıktığınızda kuzey duvarından ileriye doğru bakın.
Agora alanına girmek için en uygun yer Adrianoú Caddesi‘nin sonuna yakın olan kuzey kapısıdır (Saint Philip Kilisesi yakını).
Geniş bir alana yayılan Agora’nın içinde bir çok eski ve restore edilmiş tarihi yapı göreceksiniz. Bunlardan biri Antik Yunan agoralarının olmazsa olmazı olan bir “stoa” vardır. Stoa’lar halkın güneşten veya yağmurdan korunması amacı ile inşaa edilmiş üstü kapalı uzun ve yarı kapalı alanlardır. Atina Agorası’nda restore edilmiş olan 18 metre uzunluktaki tarihi “stoa” bugün müze olarak kullanılmaktadır. İlk yapımı günümüzden 2600 yıl önceye (MÖ 6. YY) dayanan bu stoa MÖ 399’da Sokrates‘in yargılandığı yerdir.
Agora’nın içinden bir patikayı takip ederek Agora Tepesi’ne (Kolonos Agoraios) çıkabilirsiniz. Tepede Atina’nın en güzel tapınağı olan Hephaistos Tapınağı‘nı mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. MÖ 5. YY’dan kalma bu çok eski tapınak kiliseye çevrilmiş olması sebebi ile yıkılmaktan kurtulabilmiş ve bugün dünyadaki en iyi korunmuş Antik Yunan tapınağıdır. Demircilikle uğraşan ve ateşler tanrısı olan Hephaistos’a adanan bu tapınak 6 sıra halindeki 13’er sütun üstünde yükselir. İyonik tarzdaki frezleri Parthenon’dan esinlenilmiştir.
Agora’da görülmesi gereken üçüncü önemli tarihi yapı ise Kutsal Havariler Kilisesi (Church of the Holy Apostles)’dir. Agora’nın olduğu bölgede eskiden modern binalar bulunuyordu. Arkeolojik kazılarla Agora’yı ortaya çıkartmak için bu binaların tamamı yıkılmıştır. Yıkılmadan bırakılan kalan tek yapı ise 10. YY’dan kalma, 1000 yaşındaki bu minik kilisedir. Kilise “su perilerini kutsamak için yapılan” bir su kaynağının üstüne inşaa edilmiştir. Dış cephesinde seramik taşlarla yazılmış kufi tarzda süsleme ve yazılar vardır. Bizans tarzındaki kilise içeriden 4 sütun üzerine oturur. Kubbesi içeriden Pentakrator İsa, Vaftizci John ve kerubim (kanatlı melekler) ve başmelek freskleri ile süslenmiştir. Bu freskler ve duvarlardaki diğer ikona ve resimler dönemine aittir ve orjinaldir.