Last Updated on 27 November 2019 by TT
Kos Adası Gezi Rehberi – Kos Nasıl Bir Adadır?
Travelingturks Kos Adası Gezi Rehberi internet üzerinde bulabileceğiniz en zengin içerikli Türkçe ve İngilizce gezi rehberidir. Bodrum’a bir taş atımı mesafedeki Kos Adası, ya da daha az kullanılan Türkçe ismi ile İstanköy, Gökova Körfezi ile sarmaş dolaş büyükçe bir adadır. Kos, yılda 1.000.000’dan fazla yabancı turist ile Oniki Adalar’ın Rodos’tan sonra en çok turist çeken ikinci adasıdır. Ziyaretçi sayısının ada nüfusunun 30 katından fazla olması turizmin ada ekonomisi için önemini gösterir. Türkiye’ye yakınlığı ve vize kolaylığından dolayı son yıllarda Türk gezginlerin de gezi listesinin üstlerinde yer alır.
1960’lı yıllardan bu yana gelen adanın popülerliği sayısız sebebe bağlıdır. Bunların en başında mavi bayraklı geniş ve ince kumlu plajları, begonvillerle renklenmiş, ulu ağaçlarla gölgelenmiş düzenli ve bakımlı bir şehir, keyifli bisiklet yolları, rahatsız etmeyen satıcılar, güvenli bir ortam, fazlasıyla renkli bir gece hayatı, uygun fiyatlı, büyük porsiyonlu lezzetli yemekler sunan tavernaları, zengin bir tarihi ve en önemlisi ise cana yakın, yardımsever insanları gelir.
Kos Adası modern tıp biliminin de kurucusu sayılan ve MÖ 400’lerde Antik Yunan’da yaşamış olan Hipokrat’ın da adasıdır. Bu sebeple ada dünyanın dört bir yanındaki hekimlerin de gezi ajandasında yer bulur. MÖ 3. yüzyılda yaşamış, adaya ve insanına adeta vurulmuş olan Yunanlı şair Irondas’ın da bir mısrasında ada için söylediği “Tatlı Kos, huzurlu Kos, güzel suları olan Kos” cümlesi ile Dante’nin “geri dönmek istediğim bir yerden geliyorum” cümleleri Kos’un çağlar önce de bugünkü değerlerinden uzak olmadığının kanıtıdır.
Coğrafya ve Konum
Ege Denizi’nin güneydoğusunda Bodrum’dan 11 deniz mili uzaklıktaki ada 287 km2 yüzölçümü ile 40 km x 8 km ebatlarında dar-uzun bir adadır. En yüksek noktası Zia Köyü yakınlarındaki 846 metrelik Dikeos Zirvesi’dir. Ada, depremler ve çökmeler sonucu oluşmuş volkanik sıradağların deniz üzerindeki bir kısmıdır. Bu sıradağların diğer parçaları Kalimnos, Pserimos, Nisyros gibi komşu adalar olup tüm bu adalar denizin 70 metre altında birleşirler. Adanın kuzeyi düz, verimli ovalardan oluşurken güneydoğusu çok yüksek olmayan yükseltilerden ve ormanlardan oluşur.
Zengin coğrafi formasyonlarından dolayı adada çeşitli kaya tabakaları görülebilir. Bunlardan en önde geleni, içlerinde at, su aygırı ve fil gibi memeli hayvan fosillerinin de bulunduğu dördüncü zaman kaya tabakalarıdır. Bu fosillerden devasa boyutlu bir fildişi Atina Paleontoloji
Müzesi’nde sergilenmektedir.
Geçim Kaynakları
Turizm en önemli geçim kaynağıdır. Sektör, 270 otel, 20.000 yatak kapasitesi ile Mart’tan Kasım’a dek uzayan yaz sezonu boyunca 7.800 kişiyi istihdam eder.
Ada, doğal kaynaklar ve yeraltı zenginlikleri açısından şanslı değildir. 1960’lara dek her 5 adalıdan 4’ü geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamakta iken turizmin gelişmesi ile bu oran bugün 5’te 1’e düşmüştür. Düzlüklerdeki sulama yapılan bostanlarda başta domates, kavun, karpuz, marul olmak üzere pek çok sebze türü yetişir. En önemli tarım ürünleri üzüm, badem, incir ve zeytindir. Toprağın oldukça sulak ve verimli olmasına rağmen tarlaların küçüklüğü, ulaşım ve pazarlama güçlükleri sebebi ile tarımsal üretim yeterince gelişememiştir. Buna rağmen 16 adet serada üretilen turfanda sebzeler ada ihtiyacını karşılamaya yeter.
Avrupa Birliği’nin zeytin ağaçlarına vermiş olduğu sübvansiyonlar ile adadaki ağaç sayısı 650.000 gibi yüksek bir sayıya ulaşmıştır. Üç adet modern yağhane bu zeytinlerden yağ üretir.
Endüstriyel yatırım olarak bir alkollü içecek fabrikası, iki mandıra, iki gazlı içecek fabrikası, bir tabakhane, bir kiremit ve tuğla fabrikası, birer salça ve konfeksiyon fabrikası, her biri 20-30 işçi çalıştıran bir kaç sanayii ve hediyelik eşya atölyesi mevcuttur.
Çiftlik balıkları ve bazı deniz ürünleri de dahil olmak üzere bir çok ürün ana karadan ve bir kısmı da Türkiye’den gelmektedir. Balıkçılık ve süngercilik ise eski önemini yitirmiştir.