Endülüs’te Ne Yenir, Ne İçilir?

Last Updated on 27 November 2019 by TT

Endülüs’te Ne Yenir, Ne İçilir? İspanya’nın güneyinde geniş bir alana yayılan Endülüs Özerk Bölgesi’nde yeme içme kültürü son derece zengindir ve kendi içindeki şehir bölgelere göre çeşitlilik gösterir. Deniz mahsülleri, et ve kızartmalar en çok yenilen yiyeceklerdir. Deniz mahsulleri arasında hem Akdeniz’de hem de Atlas Okyanusu’nda avlanan balıklar, kabuklular ve karides çeşitleri çok önenemli yer tutar. Örneğin İspanya’nın diğer bölgelerinde tüketilmeyen deniz anemonları burada sevilerek yenilir. Kızartma yiyecekler yumurtasız, una veya nohut ununa bulanarak zeytinyağında kızartılır. Endülüs mutfağının özellikle tatlıları, bölgede 800 yıl hüküm sürmüş olan Arap mutfağından da etkiler taşır. Ayrıca tüm dünyaca tanınan tapas kültürü İspanya’ya Endülüs’ten yayılmıştır.

Memnuniyet Oranı Yüksek Konaklama Alternatifleri;

El Hamra Sarayı’na günde 6.000 ziyaretçi kabul edilmektedir. Biletinizi buradan alarak girişinizi garantileyin

Endülüs’te Ne Yenir?

Tapas: İspanyol mutfağının simgelerinden olan ve “meze” anlamına gelen tapas kültürü ortaçağda ilk defa Sevilla’da ortaya çıkmış ve 1950’lerdeki turizm hareketi ile tüm İspanya’ya yayılmıştır. İspanya’da 600den fazla çeşit tapas vardır ve içki yanında tüketilen herşey tapas olarak adlandırılabilir.

Soğuk İspanyol, Endülüs Çorbası, Gazpacho
Endülüs usulü gazpacho çorbası

Gazpacho Andaluz (Gaspaço): Soğuk içilen, hatta bazen içine buz atılabilen geleneksel bir çorba. Domates, ekmek, sarımak, zeytinyağı ve çeşitli sebzelerin püre haline getirilmesi ile yapılır.

Salmorejo (Salmoreho): Cordoba’ya has bu koyu püre şeklindeki çorba gazpacho’nun bir benzeridir ve soğuk yenilir. Gazpacho’dan farklı olarak içine jambon, üstüne garni olarak haşlanmış yumurta parçaları konulur. Son derece lezzetlidir.

Jabugo Jambonu: Huelva’ya bağlı Jabugo çevresinde üretilen bu değerli füme jambon bölgede yetişen siyah İber domuzlarının etinden yapılır.

Pescaita Frito: Tüm İspanya’da yenilen, kızarmış küçük balıklar bir tapas çeşididir. Üzerine limon sıkılarak kılçığı ile birlikte yenir.

Endülüs, İspanya, robo de toro, öküz kuyruğu
Öküz kuyruğu yemeği

Rabo de Toro (Öküz Kuyruğu): Dış derisinden soyularak, yahni veya çorba biçiminde tüketilen bu geleneksel et çeşiti Endülüs’te çok sevilir.

Gachas: Daha çok kırsal alanlarda tüketilen, çingenelerin ve çiftçilerin yemeği olarak bilinen tahıldan yapılan bir yiyecek. Sıvı halde lapa hale, şekerlisinden safranlısına dek çok çeşitleri yapılır. Et yemeklerinin yanında servis edilir.

Tortillitas de Camarones: Karides’in yoğun avlandığı Cadiz bölgesine ait olan ve karidesten yapılan bir çeşit mücver.

Tatlılar

Pestinos; Noel’de ve paskalyada çok yenilen kızartılmış ballı, bazen susamlı bir hamur tatlısı. Malaga’da borrachuelos olarak bilinir.

Alfajor: Sadece Endülüste değil bir çok Latin ülkesinde de popüler olan, en çok Noel’de yenilen küçük silindir biçimli, un, badem ve tarçından yapılan bir tatlı. En çok Cadiz, Sevilla ve Malaga’da tüketilir.

İspanyol, Endülüs Kurabiyesi, Polvoron
Polvoron kurabiye

Polvoron: Un şeker, süt ve fındıkla yapılan ve çabuk dağılan lezzetli bir kurabiye. Endülüse müslümanlar tarafından getirilmiştir. Tüm İspanya’da ve Latin ülkelerinde tüketilir.

Torrija: Paskalya öncesi oruç döneminde ve paskalyada daha çok tüketilen bu tatlı ballı süte veya ballı şaraba, ardından yumurtaya batırılarak zeytinyağında kızartılır. Üzerine tozşeker ve tarçın serpilir. Dışı çıtır, içi yumuşaktır.

Endülüs’te Ne İçilir

Alhambra Birası: Granada’da üretilen İspanya’nın en iyi bira markalarından biridir.

Cruzcampo Birası: Sevilla’da üretilen ve tüm İspanya’da sevilen çok iyi bir biradır.

Jerez: Türkçe’de şeri olarak bildiğimiz, İspanya’dakilerin Jerez bölgesinin beyaz üzümlerinden yapıldığı güçlendirilmiş bir şaraptır. Jerez MÖ 1100’lü yıllarda İber yarımdasında şarabın ilk üretildiği yerdir ve bu şarap kültürü Fenikeliler tarafından getirilmiştir. En ünlü jerez markası Tio Pepe‘dir. İlk deneyecekler için önce tadım yapmaları önerilir. Herkesin damak tadı kabul etmeyebilir.

Leave a Comment