Sistina Şapeli

Last Updated on 5 June 2024 by TT

Sistina Şapeli; Giriş Bileti, Saatler ve Genel Bilgiler

( Sistine Şapeli’ne girmek için buradan Vatikan Müzeleri için giriş bileti almanız gerekir. ) Adres / konum: Ünlü Sistine Şapeli, Papa’nın Apostolik Sarayı içinde, Vatikan Devleti’nde yer almaktadır ve Vatikan Müzeleri’nde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Bu muhteşem kilisenin resmi adı Capella Magna veya Cappella Maggiore (Büyük Şapel) olup, 15. yüzyılda Papa IV. Sixtus tarafından inşa edilmiştir.

vatikan bileti

Vatikan’ın mutlaka görülmesi gereken bölümlerinden birisi Papa’nın Sarayı’nın (Apostolic Palace) içindeki Sistine Şapeli’dir. Resmi adı Capella Magna veya Capella Maggiore (Büyük Şapel) olan bu ihtişamlı kilise Papa IV. Sixtus tarafından 15. Yüzyılda inşaa edilmiştir. Yüzyıllar boyunca Papalar tarafından ayinler için kullanılmıştır. Bugün şapel bir papa seçildiğinde kardinallerin bir araya geldiği Kardinaller Meclisi için kullanılıyor. Sistine Şapeli’nin bu kadar ünlü olmasının esas sebebi şapeli süsleyen duvar freskleridir. Özellikle de tavandaki Michelangelo‘nun yaptığı “Kıyamet Günü” freski.

sistina şapeli bilet fiyatı

ademin yaratılışı, sistine şapeli

(Üstteki resim) Michelangelo’nun resmettiği tavan fresklerinin merkezinde İncil’in Tekvin bölümünden sahnelerin anlatıldığı dokuz farklı kompozisyon vardır. Bunların içinde en ünlüsü “Adem’in Yaradılışı” kompozisyonudur. 1511-1512 yıllarında Michelangelo tarafından tavana işlenen bu freks bir başyapıttır ve ancak Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’sı ile kıyaslanabilir. Michelangelo bu panelde İncil’de anlatılan Tanrı’nın ilk insan Adem’e hayat verişi betimlenmiştir.

sistine şapeli, kıyamet günü

(Üstteki resim) Michelangelo tarafından altar duvarına işlenmiş olan Kıyamet Günü (The Last Judgement) Freski’nden bir detay. 1536-1541 arası dört yılda tamamlanan freskte İsa’nın yeryüzüne ikinci gelişinden sonraki Kıyamet Günü betimlenmiştir. Üst kısımda İsa ve çevresinde Petrus, Lawrance, Paul, Sebastian ve Vaftizci John gibi önemli azizler, alt kısımda ise mezarlarından çıkmış, yargılanacak olan insanoğlu betimlenmiştir.

sistine şapeli, vatikan müzesi, botticelli

(Üstteki resim) Hz Musa freskinin karşı duvarındaki, Sandro Botticelli ve asistanları tarafından 1480-1482 yılları arasında resmedilen “hz İsa’nın Şeytana Uyması” adını taşıyan bu freskte, sol üst kısımda keşiş kılığındaki şeytanın oruç tutan İsa’ya taşları ekmeğe çevirerek yoldan çıkarması, sonraki sahnede, şeytanın İsa’yı Kudüs’teki tapınağın tepesine çıkartması, Tanrı’nın kendisini koruyacağını söyleyerek aşağıya atlamasını istemesi, sağ üstte ise şeytanın İsa’yı yüksek bir tepeye çıkararak kendisine boyun eğerse aşağıdaki dünyayı ve güzelliklerini ona vereceğini vaadetmesi ve İsa’nın şeytanı aşağıya atması betimlenmiştir.

Şapel’in duvarlarında IV. Sixtus tarafından döneminin en yetenekli sanatçılarına yaptırılan başka bir çok fresk vardır. Sandro Botticelli, Pietro Perugino, Pinturichhio, Ghirlandaio, Roselli gibi. Bu sanatçılar Hz Musa’nın ve Hz İsa’nın hayatlarından kesitlerle birlikte papa portrelerini resmetmişlerdir.

Yan Duvarların Alt Kısmı: Bu kısmın bazı bölümleri boya ile kumaş veya perde şeklinde resmedilmiştir. Önemli ayinlerde bu panoların üzeri özel dokunmuş gümüş altın işlemeli perdelerle kaplanır.

* Bu blog sitesi üzerinden seyahat acentacılığı hizmetleri verilmemektedir. Sorumluluk Reddi, Gizlilik İlkesi, Kullanıcı Sözleşmesi sayfamıza giderek kullanım şartlarını buradan okuyabilirsiniz.

This post is also available in: English Español Deutsch Français Italiano Português Magyar Svenska Nederlands Polski 日本語 한국어 简体中文 العربية Ελληνικα Suomi Čeština Română Norsk bokmål Български עברית हिन्दी Indonesia فارسی српски ไทย Ukrainian Albanian Català Русский Dansk Eesti Latviešu Lietuvos македонски Malti Slovenčina Slovenščina

Leave a Comment