Last Updated on 2 March 2024 by TT
Thassos Adası (adanın ismi Tasos / Thasos / Taşoz / Taşöz biçimlerinde de kullanılmaktadır), İstanbul’dan araba ile maksimum 6-7 saatte ulaşabileceğiniz en yakın Yunan Adası‘dır. Thassos Adası 380 km2 yüzölçümü ile büyüklük ile Bozcaada’nın 10 katı büyüklüğündedir. Taşoz 14.000 yerleşik nüfusu ile kalabalık bir ada değildir. Fakat bu nüfus yaz aylarında iki katına dek çıkabilir. Ada, Yunanistan’nın Doğu Makedonya Bölgesi‘nde, Kuzey Ege Denizi’nde yer alır ve Yunanistan ana-karasına çok yakındır. Feribot ile, Kavala‘dan 1 saat 15 dakikada, Keramoti Limanın‘dan ise 20 dakikada ulaşım imkanı vardır. Adanın merkezi Keramoti Limanı’ndan ulaşılan Limenas şehridir.
Thassos Nasıl Bir Adadır?
Thassos Adası Yunanistan’ın en yeşil adalarından biridir. Burası yeşil floranın, dağlar, kumlu /çakıllı doğal plajlar ve cam gibi temiz bir denizle bir araya geldiği gizli kalmış bir cennet desek çok da abartmış sayılmayız. Adayı aracınızla gezerken karşılaştığınız doğa manzaraları gerçekten büyüleyici, özellikle de dağlarını örten ve dalları turkuaz rengi sahillere dek uzanan çam ağaçları ile. Zaten bu sebeple adaya “zümrüt ada” anlamına gelen “emerald island” deniyor.
Taşoz Adası diğer Yunan Adaları gibi su fakiri bir ada değil. Sık ormanlar ve dağlar sayesinde fazlası ile yağmur alıyor ve en güzeli ise evlerin bir çoğunda çeşmelerden adanın enfes kaynak suları akıyor.
Thassos Adası’nın 14.000 kişilik yerleşik nüfusunun farklı geçim kaynakları vardır. Bir çok aile turizm ve tarım faaliyetlerinden geçinir. Diğer geçim kaynakları ise hayvancılık, balıkçılık ve mermer ocaklarıdır.
Taşoz, bir Mikonos veya Santorini gibi dünyanın her yanından turistlerin geldiği, pahalı, şıkır şıkır bir ada değildir. Adanın merkezi olan Limenas (Thasos Port) küçük bir kasaba havasındadır ve adanın dört yanında, kıyılarda ve dağlarda büyüklü küçüklü köyler vardır. Dolayısı ile Taşoz Adası köklerinden kopmamış, daha geleneklerine bağlı biçimde yaşayan bir halka sahiptir. Türkiye, Bulgaristan ve bir parça da Almanya gibi kuzey ülkelerinden gelen turistler de zaten adayı bu özelliği ve bozulmamış doğası sebebi ile tercih etmektedir. Tatili Taşoz’da geçirmenin bir avantajı da kalitesinden emin olarak uygun fiyata satın alabileceğiniz doğal ürünlerdir. Bu ürünlerin başında adanın ünlü zeytinyağları, balı, dağ kekiği ve şarabı geliyor.
Taşoz Adası’nın sahil kesimleri turizme açık, tarıma elverişli gelişmiş yerleşimlerle çevrili iken dağlık bölgelerde daha az gelişmiş olan dağ köyleri vardır. Adanın kıyılarında yer alan yerleşimler 100 km uzunluğundaki düzgün asfalt yollarla birbirine bağlanmıştır.
Thassos Adası İklimi
Adanın iklimi ılımandır. Yaz ayları aşırı sıcak olmaz, kış ayları ise ılıman geçer. Yıllık sıcaklık ortalaması 17 derece, yaz ayları ortalaması ise 23.5 derecedir.
Taşoz’un Coğrafyası ve Yerleşimler
Taşoz, Ege Denizi‘nin en kuzeyindeki adadır. Ada Batı Trakya kıyılarına sadece 6 mil mesafede olup bölgenin en büyük nehri olan Nestos Nehri‘nin denize döküldüğü yere çok yakındır. Taşoz Adası form olarak yuvarlak bir adadır ve kıyıları 115 km uzunlukta, kesintisiz biçimde gidiş-geliş tek şeritli karayolu ile çevrilidir (Yollar ayrılmamış biçimdedir).
Adanın başkenti ve merkezi Limenas (Thassos Town veya Lemenas Thassou)’tır ve nüfus 3240 kişidir. Adanın sahillerinde ve dağlarında büyüklü küçüklü bir çok başka yerleşimler de vardır. Bunların aradında en büyük olanlar, Limenaria, Skala Potamias ve Potos‘tur.
Thassos Adası’nın en yüksek zirvesi 1208 metre yükseklikteki Psario (Ypsario) Dağı‘dır. Adanın doğu tarafı dağlık, kayalık ve denize inen yarlardan oluşurken batı kısmında yükseltiler daha azdır, düzlükler daha fazladır. Doğu tarafı geniş ve verimli zeytinliklerle doludur.
Taşoz coğrafyasında ormanlık alanların önemli yeri vardır. Bu ormanlar köknar, meşe, çam ve çınar ağaçlarından oluşur. Eskiden adanın tamamı balta girmemiş ormanlarla kaplı idi. Fakat 1980’li yıllardaki yangınlarda ormanlar ciddi zarar görmüştür. Adanın güney ve orta kısımlarını etkileyen yangınların izleri hala görünür durumdadır.
Thassos Adası Tarihi
Neolitik çağlardan bu yana insan izleri olsa da Thassos Adası’nın kabul edilen ilk yerleşik halkı adayı, altın madenlerinden dolayı adayı kolonileştirmek için gelen Fenikelilerdir. Adanın adı ise adayı kolonileştiren Fenike Kralı Anigoras’ın oğlu Thassos‘dan geliyor. MÖ 650 yılında (günümüzden 2350 yıl önce) adaya yerleşen ikinci insan grubu ise güneydeki Paros Adası‘ndan gelenlerdi. Antik zamanlarda adanın altın madenlerinin yanında şarabı, fındığı ve mermeri de ünlüydü. Adada basılmış madeni paraların üstündeki şarap tantısı Dionysos figürü Taşoz şaraplarının ne kadar ünlü olduğunun bir kanıtıdır.
MÖ 5. YY’da adayı ele geçirmek için kuşatan Persler başarılı olamamıştır. Bir şehir devleti olarak, Thassos’lular kendilerini güvene almak için Attika-Delos birliğine üye oldular ve zenginlikle geçen uzun bir sürece girdiler. Sonraki yüzyıllarda ise ada Spartalılar ve sonrasında Atinalılar‘ın eline geçti. MÖ 340 yılında ise Thassos Adası Büyük İskender’in babası II. Philip tarafından Makedonya Krallığı‘na dahil edildi.
MÖ 179’ada adayı ele geçiren Romalılar yakılıp yıkılmış olan şehri yeniden imar edip, antik tiyatro inşaa ettiler. Yeni gemiler yaparak adayı tekrar ticaretle zenginleştirdiler.
MS 1. YY’da Hristiyanlığı yaymak için yola çıkan Aziz Pavlus Taşoz Adası’na uğradı. Adaya Hristiyanlık geldi, kiliseler inşaa edildi ve Roma tapınakları kiliseye çevrildi.
5. YY’da ada kısa süreliğine Arapların eline de geçmiştir.
Bizans ve Osmanlı Dönemi
395 yılında Roma İmparatorluğ’nun ikiye ayrılması sonucu Taşoz Adası Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu’nda kalmıştır.
Taşoz, değerli mermer yatakları sebebi ile, 6. ve 7. YY’larda tüm bölgeye korku salan Slav deniz korsanlarının hedefi haline gelmiştir. 9. YY’da ise Thassos Adası, 70 yıl sürecek olan Sarazen Müslümanları‘nın hakimiyetine girmiştir.
Ada iki kez kısa süreliğine Ceneviz yönetimine geçmiş olsa da tüm ortaçağ süresince, 1455 yılına dek Bizans toprağı olmuştur.
1556 yılında adayı Osmanlılar ele geçirmiştir. 1770-74 yılları arasında adayı Ruslar Osmanlılardan almıştır. Bu süreçte kıyılarda yaşayan ada halkı korkudan dağlara ve dağ köylerine çekilmiştir. Bu olaydan 50 yıl sonra, 1821’de Yunanistan’da ortaya çıkan özgürlük hareketinin etkisi ile Taşozlular Osmanlı yönetimine baş kaldırmış fakat başarısız olmuşlardır. Ada Sultan 2. Mahmut tarafından Yunanistan Bağımsızlık Savaşı’nda arabuluculuk yaptığı için Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa‘ya tımar olarak verilmiştir. Ada 1908’deki ikinci Osmanlı yönetimine dek refah içinde yaşadı. 20 Ekim 1912 yılında, Balkan Savaşları sırasında Yunan donanması tarafından ele geçirilen Taşoz Adası o günden bugüne Yunanistan’a aittir.
* Bu blog sitesi üzerinden seyahat acentacılığı hizmetleri verilmemektedir. Sorumluluk Reddi, Gizlilik İlkesi, Kullanıcı Sözleşmesi sayfamıza giderek kullanım şartlarını buradan okuyabilirsiniz.