Last Updated on 5 February 2024 by TT
Marsilya’da Çevre Gezileri
Marsilya’nın içini bir günde gezebilirken çevresini gezmek için daha fazla zaman ayırmak gerekir. Aşağıda günübirlik çevre gezileriniz için alternatif seçenekleri bulabilirsiniz.
1- Akdeniz Fiyordları “Calanques“
Calanques kelimesi Korsika ve Latin dilinde “kayalık koy” anlamına gelmektedir. Bazen Akdeniz Fiyordları olarak adlandırılsa da Norveç Fiyordları gibi buzulların etkisi ile oluşmamıştır; Calanques’ler kayalık dağlar arasındaki fay hatları boyunca denize akan nehirlerin aşındırması ve daha sonra deniz suyunun yükselmesi ile oluşmuştur. Marsilya ile Cassis arasında 20 km’lik sahil şeridinde sıralanmış 30 kadar birbirinden etkileyici Calanques’ların (“kalonk” okunur) bazıları dramatik kiraçtaşı kaya formasyonları ve turkuaz rengi pırıl pırıl denizi için Marsilya’dan günü birlik tekne turları ile gezilebilir.
Bu fiyordlar en yükseği 565 metre olan denizden dik yükselen dağların içlerine giren kıvrımlı, büyüklü küçüklü kayalık yarıklardır. Fiyordların içi mikro-klima iklime sahip olduğundan kış aylarında çevresine göre ısı daha yüksektir deniz suyu ise daha soğuktur. Bu sepeple bazı fiyordlar endemik bitki çeşitliliğine sahiptir. Çorak ve kayalık görünmelerine rağmen fiyordlarda 900 çeşit bitki yaşar. Çevresinde ise yabani zeytin ağaçları, çam ağaçları ve deniz lavantası gibi bitkiler vardır. Suyu hızla geçiren ve çok az yağmur alan fiyorlar yaban hayatı açısından da çok zengin bir yaşama sahiptir. Tavşan, tilki, şahin, yaban ayısı ve kertenkele türleri bunlardan bazılarıdır.
Bu kireçtaşından oluşan kayalık alanlarda yüzyıllar boyunca toş ocakları işletilmiştir. Hala bazılarının kalıntıları görülebilir. Burada çıkarılan taşlar New York Özgürlük Anıtı’nın kaidesinde, Süveyş Kanalı’nın yapımında ve İskenderiye Limanı’nın inşaasında, Marsilya Feneri‘nin (Faro) inşaasında kullanılmıştır.
Her Marsilyalı’nın hayalinde bu fiyordlarda “cabanon” denilen bir kulübe sahibi olmak vardır. Eskiden balıkçılık amaçlı kullanılan bu kulübeler bugün haftasonları için yazlık olarak kullanılır. Hatta Morgiou, Niolon, Mejean gibi bazı fiyordların içinde küçük köyler oluşmuştur. Bu yüzden Frioul Adaları ile Marsilya – La Ciotat arasındaki bölge Milli Park ilan edilmiştir.
Akdeniz Fiyordları Ziyaretçi Bilgileri; fiyordları gezmenin en pratik yolu tekne turlarına katılmaktır. Fiyordlara araç ile de ulaşmak mümkün olmasına rağmen yaz aylarında, belli saatlerde yangın riskine karşı karadan giriş yasaklanmıştır. Tekne turlarında ise karaya çıkışa izin verilmez fakat bazılarında yüzme molası verilir. Son trend ise macerayı göze alanlar için yakın bazı yerleşimlerden fiyordlara kano kiralayarak ulaşmaktır. “Cassis + Akdeniz Fiyordları için tekne turlarına buradan rezervasyon yapabilirsiniz.
2- L’Estaque
L’Estaque, Marsilya’nın merkezinin 11 km kuzey batısında küçük bir balıkçı köyü iken bugün Marsilya’nın bir mahallesi haline gelmiştir. Köyün ismi Provance dilinde “estaco” denilen “tekne bağlanan halka” anlamına gelir. Bu mütevazi köy ilk önce ünlü oryantalist ressam Felix Ziem tarafından 19. Yüzyılın başlarında keşfedilmiş, daha sonra Paul Cezanne, Renoir ve Georges Braque gibi post-empresyonist ve kübist sanatçıların ilham kaynağı olmuştur.
Bunca ressamın bu sahilleri resmetmek için gelmesinin en önemli sebebi kuzeyden gelen Mistral rüzgarlarının havada hiç bir partikül bırakmaması ve yıl boyu güneşli olması sebebiyle güneş ışığından maksimum fayda sağlamış olmalarıdır. Ayrıca çevredeki sarp ve dramatik kaya oluşumları da ressamlara ilham veren başka bir öğedir. Paul Cezanne L’Estaque’in ışığından ve renklerininden (yeşil çam ağaçları, beyaz kayalar, kırmızı çatılar..) o kadar etkilenmiştir ki L’Estaque’da 60 kadar tablo yapmıştır.
Ziyaretçi Bilgileri: L’Estaque’a Marsilya’dan tren veya belediye otobüsü ile gidebilirsiniz. Trenle gitmek için Saint Charles Tren Garı’ndan binmelisiniz. İstasyondan indikten sonra şehir merkezi 10 dakika yürüme mesafesindedir. İkinci alternatif ise M2 metro veya T2 tramvay hattına binerek Joliette’de inip 35 numaralı belediye otobüsüne binmeniz gerekir.
3- Cassis
Cassis, Marsilya’nın 25 km güneyinde sevimli bir Provans balıkçı köyü ve popüler bir tatil beldesidir. Marsilya’nın gürültüsünden ve kalabalığından kaçıp kendinizi yarım saat içinde küçük, şirin ve güzel bir Akdeniz köyünde atmak isterseniz Cassis ilk tercihiniz olmalı. 8000 nüfuslu bu köy bugün küçük bir kasaba havasındadır. Çevresindeki çam ağaçları ve üzüm bağları, sevimli limanı, pastel renkli köy evleri ve küçük plajı ile sezon içinde kalabalık bile olsa da kendinizi en iyi hissedeceğiniz yerdir. Üstelik buradan çok yakında bulunan en güzel fiyordlardan (calanques) bazılarına tekne turu da yapabilirsiniz.
Cassis küçük bir kasaba olmasına rağmen MÖ 5. ve 6. Yüzyıllardan yerleşim izlerine sahip olup neredeyse Marsilya kadar eski bir yerleşimdir. Tarih boyunca buraya Ligurlar, Grekler ve Romalılar yerleşmiş, köy halkı çağlar boyunca balıkçılık, ticaret ve taş ocağı işleterek geçinmiştir. Cassis’liler barbar saldırılarından korunmak için tepede bulunan ve çıkması çok da kolay olmayan, bugün hala ayakta duran Cassis Kalesi‘ni (Castrum de Carsisi) inşaa etmişler, 1400’lerde ise Baux de Provance Lordu‘nun yönetimine girmişlerdir. 17. Yüzyılda mevcut surların çevresine doğru genişleyen yerleşim 19. Yüzyılın sonlarında ünlü İngiliz şair Virginia Wolf gibi entellektüeller tarafından keşfedilmiş böylece popüler bir tatil beldesi olmaya başlamıştır. 1920’lerde Cassis’e gelen Winston Churchill burada resim dersleri aldı. Felix Ziem, Raoul Dufy, Paul Signac, Joseph Garibaldi gibi dönemin ünlü ressamları Cassis’i bir kaçış ve üretme yeri olaraak seçmişlerdir.
Provans doğumlu Nobel ödüllü yazar Frederic Mistral’in söylediği “Paris’i gören ama Cassis’i görmeyen biri “hayatımda hiç bir yer görmedim diyebilir“sözü o dönem Cassis’in ne kadar popüler olduğunu bize anlatıyor.
Cassis’te Ne Yapılır?
Elbette bir çok kişinin ilk yaptığı gibi ilk görülecek yer kasabanın en renkli ve şirin bölgesi olan limandır. Moulin Rıhtımı‘ndaki (Quai de Molins) Turizm Informasyon’dan ücretsiz bir harita edinebilir ve limanda denize karşı keyifli kafe ve barlarda dinlenebilirsiniz. Dilerseniz limandan kalkan teknelerle yakın mesafedeki fiyordlara (calanques) tekne turu yapabilir veya gezi treni ile (petit train) Cassis’in sokaklarını ve çevresini, çoğu zenginlere ait havuzlu lüks villalardan oluşan güney-batıdaki Presqu Ile Yarımadası’na dek turlayabilirsiniz. Sabah erken saatte geldiyseniz limanda (Barthelemy Limanı) kurulan balık pazarında balıkçıların tezgahlarına göz atabilirsiniz. Limandaki parkın ortasında balıkçıların koruyucu azizi olan Aziz Peter’in 17. YY’dan kalma ahşap bir heykeli vardır. Bu heykel her Haziran ayının son pazarına denk gelen Aziz Peter (La Fete de la Saint Pierre) Bayramı’nda kortejlerle tüm Cassis sokaklarında gezdirilir.
Cassis’te tüm vaktinizi limanda geçirmek yerine keyifli bir yürüyüşle köyün dar ara ve arka sokaklarını gezmeniz, balıkçıların ve zengin ailelerin villalarını görmeniz de yapılması gerekenlerden biri. Bu eski sokaklar liman bölgesinden daha fazla hoşunuza gidebilir.
Kasabanın merkezi limana çok yakın olan Republic Meydanı (Place de Republic) ve bitişiğindeki Baragnon Meydanı’dır (Place Baragnon). Her çarşamba ve Cuma sabahları tüm Provans’ta gelenek olduğu üzere bir üretici ürün pazarı (köy pazarı) kurulur. Yine Baragnon Meydanı’nın çok yakınındaki Musee d’Arts & Traditions Populaires (Sanat ve Halk Gelenekleri Müzesi)’ni ücretsiz gezebilirsiniz. Burası Cassis gibi küçük bir yer için iyi bir müze sayılabilir.
Cassis merkezde iki plaj var, biri limana çok yakın (Plage de la Grande Mer) diğeri ise yarımada tarafına doğru giderken sahildeki otoparkın önünde (Plage de Besteuan). Her iki plaj da büyük değil fakat daha küçük olan Besteuan Plajı’nın denizi daha bir temiz ve mavi görünür.
Marsilya’dan Cassis’e Nasıl Gidilir?
Marsilya’dan Cassis’e Gare de Saint Charles’tan bineceğiniz trenle 30 dakikada gelebilirsiniz fakat Cassis’te trenden indikten sonra merkeze ulaşmak için cadde üstünden 3 km (40 dk) yol yürümeniz gerekiyor. Taksi ile gitmek isterseniz gişe üstündeki numaralardan taksi çağırmanız gerekiyor. Veya Cassis Tren İstasyonu ile liman arasında çalışan (La Marcouline) binebilirsiniz. Marsilya’dan Cassis’e otobüsle gelmek isterseniz Marsilya’da Castellane-Prado’dan kalkan M6 veya M8 otobüslerine binmeniz gerekiyor. Yolculuk süresi trafik durumuna bağlı fakat genellikle 40-50 dakikadır. M8 hatlı otobüs daha sık kalktığından ve manzaralı yoldan gittiği için tavsiye edilir.
- Marsilya’da Gezilecek Yerler
- Paris’te ve Marsilya’da Türkçe rehber