Last Updated on 12 July 2022 by TT
Madrid Arte Reina Sofia Müzesi
Arte Reina Sofia Müzesi / Adres; Calle Santa Isabel, 52, Tel: (+34) 914 675 062. Ulaşım: Metro Atocha. Açik Olduğu Ziyaret Gün ve Saatleri; Çarşamba-Cumartesi + Pazartesi 10:00 – 21:00, Salı kapalı, diğer günler için web sitesinden buradan bakınız. Giriş Ücreti; 8 € (18 yaş altı ve 25 yaş altı öğrenciler, uluslararası öğretmen kartı olan öğretmenler, üç ve üstü çocuk sahibi olan aileler ücretsiz); Güncel bilgiler için web adresi
Museo Nacional Centro de Reina Arte Sofia veya Kısaca Kraliçe Sofia Müzesi İspanya’nın en büyük ve en önemli çağdaş sanatlar müzesidir. Atocha Metro İstasyonu’na çok yakın olan müze, yakınındaki Prado ve Thyssen Bornemisza Müzeleri ile birlikte Madrid’in Altın Sanat Üçgeni‘ni oluşturur. Reina Sofia Müzesi, yıllık 3.2 milyon ziyaretçi ile dünyanın en çok ziyaret edilen 12. müzesidir.
- Prado Müzesi için sıra beklemeden giriş bileti
- Madrid’te sıra beklemeden giriş biletleri, turlar, indirim kartları
- Madrid’de Türkçe rehber
- Madrid’de Ekonomik ve Merkezi Konaklama Önerileri
- Madrid’de Apart Oteller, Daireler
- Madrid yeme içme rehberi
- Madrid’de gece hayatı ve flamenko
- Madrid’de alışveriş rehberi
- Madrid çevresinde gezilecek yerler
Müze binası 1805 yılında inşaa edilmiş olan Madrid’in ilk büyük hastanesidir. 1978’de müzeye tahsis edilen yapı 1980’lerin başında yeni ve modern eklemelerle bugünkü halini almıştır.
Arte Reina Sofia Müzesi’ndeki önemli sanat eserleri
Müzenin, çoğunluğu Çağdaş İspanyol sanatına ait olan son derece zengin bir koleksiyonu vardır. Özellikle 20. Yüzyıl İspanyol resminin en önemli iki ustası Salvador Dali ile Pablo Picasso koleksiyonları görmeye değerdir. Picasso’nun en büyük boyutlu, dünyaca ünlü tablosu Guernica bu müzede sergilenmektedir.
Müzede başka pek çok modern İspanyol ressamın tablolarını da görme şansınız var; Juan Gris, Salvador Dali, Joan Miro, Julio Gonzales, Eduardo Chillida, Antoni Tapies, Pablo Gargallo, Pablo Serrano, Luis Gordillo, Jorge Otezia, Jose Gutierrez Solana…
Reina Sofia’da, çok zengin olmayan çağdaş Avrupa resminden örnekleri görmek istiyorsanız şu ressamların tabloları ilginizi çekebilir; Robert Delaunay, Yves Tanguy, Man Ray, Jacques Lipchitz, Lucio Fontana, Yves Klein, Max Ernst, Richard Serra, Bruce Nauman, Donald Judd, Damien Hirst, Julian Schnabel, Joseph Beuys, Nam June Paik, Wolf Vostell, Gabriel Orozco, Clyfford Still, cubist Georges Braque ve Francis Bacon‘a ait büyük ölçekli bir eser.
Picasso Guernica Tablosu ve Hikayesi
“İspanya’nın en ünlü tablo hangisidir” diye soracak olursanız İspanyolların çoğunun cevabı Picasso’nun Guernica tablosu olacaktır. Guernica aynı zamanda dünyanın en bilinen politik ve savaş karşıtı sanat eseridir.
Guernica Kuzey İspanya’nın Bask bölgesinde 5.000 nüfuslu küçük bir şehirdir. İspanya’yı faşist diktatörlüğü altına almak için halkı ile savaşan General Franco yakın müttefikleri faşist Almanya ve İtalya’nın üretmiş olduğu yeni bir bombardıman uçağını Guernica şehri üzerinde denemesi için izin vermişti. Almanların 3 gün süren bombardımanı sonucu Guernica nüfusunun 3’te 1’i bir deneme uğruna katledilmiştir, şehirde korkunç bir trajedi yaşanmıştı. O dönem Paris’te yaşamakta olan ve bombalama haberini alan Picasso bu üzüntüsünü ve duygularını resme dökecek, savaşın kötülüğünü yerden yere vuracak bir tablo yapmaya karar verdi. Tam da bu sırada (Franko karşıtı olan) İspanya hükümeti kendisinden 1937 Paris Sanat Fuarı’nda sergilenmek üzere bir çalışma yapmasını istemişti. Yoğun duygularla işe koyulan Picasso sadece siyah, beyaz ve gri tonlarından oluşan 7.8 x 3.5 metrelik anıtsal ölçülerdeki Guernica tablosunu sadece iki haftada tamamlamıştı.
Hayır siz yaptınız!
Tablo, Paris Sanat Fuarı’nda sergilenmiş ve büyük ilgi görmüştü. İlerleyen yıllarda pek çok ülkede sergilendi. Paris’in Alman işgali tehdidi altında olması sebebi ile eser güvenli bir şekilde korunması için Picasso tarafından New York’un ünlü çağdaş sanatlar müzesi MOMA’ya teslim edildi. 2. Dünya Savaşı sırasında Paris Nazi birlikleri tarafından işgal edildiğinde Picasso Paris’te yaşıyordu. Anlatılana göre bir Nazi subayı sanatçıyı sorgulamak için Picasso’nun evine girmiş ve duvarda Guernica tablosunun bir fotoğrafını görerek Picasso’ya “Bunu siz mi yaptınız?” diye sormuştur. Picasso da işte ünlü cevabını o anda vermiştir; “Hayır, siz yaptınız”
1968 yılında Franco Guernica tablosunun İspanya’ya getirilmesini istemiştir. Fakat Picasso, İspanya cumhuriyetle yönetilip özgürleşinceye denk resmin İspanya’ya getirilmemesini vasiyet etmişti. Picasso 1973’te öldüğü için (Franco ise 1975’te ölmüştür) eserinin ülkesine döndüğünü görememiştir. Ancak 1981 yılında uzun uğraşlardan sonra MOMA 1981’de resmi İspanya’ya geri iade etmeyi kabul etmiştir.
Guernica toblosu için inceleme ve yorum
Kübik tarzda resmedilmiş olan Guernica tablosu savaşın soğukluğu ve acımasızlığı duygusunu verebilmek için siyah beyaz ve gri tonlardadır. Bu duyguya ket vuracak başka hiç bir renk veya ton kullanılmamıştır. Bu tonlar o yıllarda siyah beyaz yayınlanan gazetelerde savaşla ilgili yayınlanan ümitsiz ve acı veren haberlere de gönderme yapar. Sanatçı özellikle devasa boyutlarda çalışarak içindeki acıyı ve savaşın yanlışlığını kalıcı ve etkileyici bir şekilde anlatmayı amaçlamıştır. Picasso aşırı soyut bir anlatımdan kaçınarak ölüm, şiddet, acı çeken insanlar ve hayvanlar, yıkılan binalar ve çaresizlik gibi savaşın sebep olduğu duygu ve yaşanmışlıkları sebep ortaya koymaksızın güçlü bir betimleme ile anlatmıştır.
Acı çeken insanlar ve hayvanlar
Guernica’da, acı çeken insanlar ve hayvanlar ile kaos içindeki yıkılmış binalar betimlenmiştir.
Resmin tümü bir odanın içine yerleştirilmiştir, sol kısımda büyük gözlü boğa, kucağında ölü çocuğuna ağlayan bir kadın figürünün üzerinde durur.
Resmin merkezinki acı çekmekte ve yere yıkılmakta olan, mızrakla vurulmuş bir at vardır. Atın üst dişleri, burnu insan kafasına benzetilmiştir.
Atın altında, yerde bir askerin parçalanmış vücudu vardır. Askerin elinde bir kılıç vardır ve kılıcın üzerinde çiçekler filizlenmiştir.
Acı çekmekte olan atın üzerinde, göz formunda çıplak bir ampul yanmaktadır.
Atın sağ üst kısmında, vahşi savaş sahnelerine tanıklık ederek camdan içeri giren, bakışları korku dolu bir kadın betimlenmiştir. Elinde yanmakta olan bir gaz lambası tutmaktadır.
Korkulı bakışlarla bakan başka bir kadın sağ taraftan yalpalayarak merkeze doğru gelmekte, yanmakta olan ampüle boş gözlerle bakmaktadır.
Boğa, at ve çocuk için ağlayan kadının ağzından çıkan sivri dikenler çığlıkları simgeler.
En sağ üst kısımda, dehşete kapılarak kollarını açmış bir adamın etrafı ateşlerle sarılmıştır.
- Prado Müzesi’nin Önemli Eserleri ile İlgili Detaylı Bilgi
- Madrid Turizm Bürosu “Turismo Madrid”
- Madrid Arte Reina Sofia Müzesi